Logotip web stranice kalnik.hr
224 općina i gradova na europskom natječaju dobilo 15 tisuća eura za WIFI

224 općina i gradova na europskom natječaju dobilo 15 tisuća eura za WIFI

 

 

 

Danas su objavljeni rezultati prvog poziva Programa WiFi4EU, u okviru kojeg Europska komisija nudi gradovima i općinama u EU-u po 15 tisuća eura za uspostavu pristupnih točaka za bežični internet na javnim mjestima, poput knjižnica, muzeja, bolnica, trgova ili parkova.

Među 224 hrvatskih općina i gradova koji su osvojili potporu nalazi se i Općina Kalnik.

Među više od 13 tisuća prijava, sredstva su odobrena za 2800 JLS koje će podijeliti budžet 42 milijuna eura. Na natječaj se prijavilo 366 hrvatskih JLS, a po objavi rezultata Hrvatskoj je namijenjeno ukupno 3,36 milijuna eura.

Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba, objavio je danas Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj.

Europska unija programom WiFi4EU financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Mreže financirane programom WiFi4EU bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika, osim onih najnužnijih, poput IP adrese.

Ukupna vrijednost programa WiFi4EU je čak 120 milijuna eura, a do kraja 2020. godine se očekuju još četiri poziva na natječaj kojima se želi obuhvatiti ukupno 8000 europskih sela i gradova u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Financiranje se odobrava samo onim mrežama koje ne udvostručavaju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima.

Skip to content