Logotip web stranice kalnik.hr

Kapela sv. Andrije u Kamešnici

Kapela sv. Andrije u Kamešnici primjer je vrlo vrijedne gotičke, kasnije barokizirane kapele. Kapela je jedna od rijetkih u sjeverzozapadnoj Hrvatskoj koja je očuvala svoj izvorni gotički vanjski oblik dok su gotički detalji devastirani obnovom u doba baroka. Prvi pisani spomen kapele datira iz 1377. godine kada je posvećena od skradinskog nadbiskupa Mihaela. Oblikom je to jednobrodna građevnia s četverokutnim svetištem.

Na gotičko 15. stoljeće podsjeća ulaz u crkvu na sredini lađe – zašiljeni kameni portal, dok se na glavnom pročelju (iznad kojeg se podiľe omanji rudimentni zvonik u obliku preslice) nalazi rustična rozeta.

Vidljivi su i tragovi zašiljenih gotičkih prozora koji su nekada sezali mnogo niľe prema tlu, međutim isti su vjerojatno u razdoblju bakroka dijelom zazidani. Kapela je izvorno bila prekrivena drvenom šindrom pretpostavlja se da je to s obzirom na strminu krova bio jedini mogući pokrov. Crkva je 2008. godine ponovo dobila izvorni pokrov od drvene šidre, kao i zvonik u obliku preslice.

Prema zapisima iz 1380. godine na lokaciji oko crkve spominje se vlastelinski kaštel od kojeg danas osim razasute kamene građe oko crkve nema značajnijih ostataka.

Skip to content