Logotip web stranice kalnik.hr
Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Kc-kž županiji

Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Kc-kž županiji

 

 

 

6.10.2018.

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika stručnih komisija planinarskih saveza Slovenije, Srbije i Hrvatske zaduženih za brigu o planinarskim putevima u svojim državama. U živoj i otvorenoj raspravi temeljenoj na vlastitoj praksi pokušalo se doći do preporuka kojih bi se pridržavali svi savezi.

Sretna je okolnost da svi savezi zagovaraju u osnovi iste temeljne planinarske oznake. Neke razlike postoje u dodatnim i pomoćnim oznakama, a kod putokaza i obavijestnih ploča dogovoren je minimalni sadržaj, okvirne dimenzije i boje.

S posebnim interesom razmatrane su prednosti i nedostaci primjene Zakona o planinskih poteh, koji je u Sloveniji na snazi od 2007. godine. Pored toga prenesene su informacije o mogućnosti zakonske zaštite osnovnog planinarskog znaka kojeg je također Slovenija zaštitila, ali nudi mogućnost da se zaštita proširi na ostale zemlje u okruženju. Razmijenjeni su načini zaštite osobnih podataka zbog potrebe da se javno objave kontakt podaci osoba od kojih se mog dobiti detaljnije informacije o planinarskim stazama ili obilaznicama.

U pristupu školovanja markacista postoje značajne razlike u sadržaju i opsegu obuke iz čega proizlaze i različito stupnjevani statusi markacista. I na ovom području dogovoreno je desetak preporuka s težnjom da se međusobno približe programi obuke markacista.

Ispred Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije (PSZ) u radu skupa su sudjelovali Bogdan Seliger, načelnik Komisije, Katarina Kotnik, stručna suradnica i Igor Mlakar, voditelj stručnog odbora za tehnička pitanja, ispred Komisije za planinarske terene Planinarskog saveza Srbije (PSS) Uglješa Gvozden, predsjednik Komisije, Branislav Božović, član Komisije, Dragan Dimitrijević, član Komisije, a ispred Komisije za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) Bernarda Huzjak, pročelnica Komisije, Hrvoje Gold, zamjenik pročelnice, koordinator radne grupe za informatiku, Boris Bjedov, član, radna grupa za informatiku, Matija Perić, član, koordinator radne grupe za obilaznice

Skup su pozdravili predsjednik PD Kalnik iz Križevaca gosp. Dario Banić, u čijem se je objektu susret održavao, zamjenik načelnika Općine Kalnik gosp. Mario Filipašić, koja se je i ranije aktivno uključila u pomoć kod organizacije planinarskih događanja, te predsjednik Izvršnog odbora HPS gosp. Vladimira Novaka, koji je prenio nekoliko važnih informacija o pogledima vodstva HPS-a oko brige o planinarskim i pješačkim putevima.

U pauzama organizirane su kratke šetnje do Vranilca i Starog grada Kalnika.

http://www.hps.hr/vijesti/9275/prvi-zajednicki-susret-predstavnika-komisija-za-planinarske-putove-planinske-zveze-slovenije-planinarskog-saveza-srbije-i-hrvatskog-planinarskog-saveza-u-planinarskom-domu-kalnik-5-7102018/

18.9.2018.

U dugoj tradiciji školovanja markacista po prvi puta organiziran je temeljni tečaj za područje Koprivničko-Križevačke, Bjelovarsko-Bilogorske i Sisačko-Moslavačke županije gdje djeluje 15 planinarskih društava. Istovremeno, održan je i tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista koji su završili obuku po ranijim programima, kako bi se upoznali s brojnim novinama. Za područje Koprivničko-Križevačke županije održan je i sastanak s predstavnicima planinarskih društava, HGSS-a; turističke zajednice, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i lokalne samouprave.

Na sastanku predstavnika društava, HGSS-a, TZ, JU zaštite prirode i lokalne uprave prenesene su mnoge korisne informacije vezane uz problematiku planinarskih staza na području Županije, posebno na području Kalničkog gorja. Ocijenjeno je da treba reducirati mrežu planinarskih puteva Kalnika.

Realiziran je prvi dio tečaja za markaciste. Sudionici tečaja su planinari iz društava navedenih županija, a nekoliko ih je došlo iz Zagreba i Bregane. Subotnji, teoretski dio odrađen je u prostoriji Općine Kalnik, a praktični dio na obroncima Kalničkog gorja. Na praktičnom dijelu tečaja, osim demonstracije i vježbanja pravilnog obilježavanja i uređivanja planinarskih staza, uređena su, obilježena i očišćena četiri planinarska puta. Na njihovim počecima postavljene su nove planinarske putokazne ploče.

Među sudionicima koji su primili uvjerenje o završenom tečaju bio je i gospodin Stjepan Jembrek, poznati križevački planinar i markacist, koji je teoretski dio tečaja završio u Zagrebu početkom ove godine.

Drugi dio markacističkih aktivnosti za ovo područje proveden je 29. i 30. rujna u Čazmi i na putevima Moslavačke gore.

http://www.hps.hr/vijesti/9265/aktivnosti-komisije-za-planinarske-putove-u-koprivnicko-krizevackoj-zupaniji/

Skip to content