Logotip web stranice kalnik.hr
DNEVNIK NA SELU – KALNIK

DNEVNIK NA SELU – KALNIK

 

 

 

Dnevnik na selu popeo se na Kalnik koji je na 600 metara nadmorske visine. Na njegovim obroncima ljudi i dalje sade vinograde i vrtove. U njihovom podnožju pase stoka dok turisti pasu oči i odmaraju dušu.

Olinka Gjigaš, direktorica turističkog ureda Turističke zajednice Križevaca, rekla nam je malo više o lijepotama Kalnika koje turisti mogu doživjeti. “Gore se nalazi stari grad iz 13. stoljeća kojeg možete pogledati. Popularno je penjanje po stijenama i planinarenje, let paraglajderom, bicikliranje po šumskim ili cestovnim stazama po kojima se može i beskrajno hodati. U objektima koje ja iznajmljujem bilo je 400-tinjak noćenja prošle godine“, kaže Gjigaš.

Sirarka Katica Kešer izdvojila je kalnički sir kao posebno popularan proizvod jer je atohton i domaći.
“Ima sa bučinim košticama i crnim uljem, ima čist bijeli. Imam i kalničku prgicu, to je sir s ljutom paprikom i češnjakom i na poseban način se ističe jer ima onaj fini štih domaćeg sira“, objasnila je Kešer.

Još jednu posebnost Kalnika istaknuo je načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, a to je Kalničko vino koje je posebno jer se nalazi na južnim obroncima Kalnika. “To je jedna južna ekspozicija gdje se puno nakupljaju šećeri i dosta su jaka vina i imaju svoju posebnu svježinu. Ovdje nema neobrađene zemlje, jako su vrijedni ljudi i moraju raditi dva posla. Muškarci rade vani na građevini, a žene održavaju obiteljska gospodarstva“, kaže Kešer.

Osim kvalitetnog domaćeg sira na tanjurima se nađe i kvalitetno domaće meso. Doktorica agronomije Matea Jež uzgajivačica je bikova. Posjeduje oko 150 komada goveda, kaže da završe u tanjurima po cijeloj Hrvatskoj, ne samo Kalniku.

Šarolika turistička ponuda Kalnika i njegovi domaći proizvodi privlače turiste iz cijele Hrvatske i bude nadu u seoski turizam i punjenje baterija vraćanjem prirodi.

 V I D E O

Izvor: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dnevnik-na-selu-u-kalniku—551568.html

Skip to content