Logotip web stranice kalnik.hr
FORCEP 1. seminar “Aktivno građanstvo nezaposlenih: vrijeme je za aktivaciju!” u Mađarskoj

FORCEP 1. seminar “Aktivno građanstvo nezaposlenih: vrijeme je za aktivaciju!” u Mađarskoj

Projekt FORCEP u sklopu europskog programa CERV-2021-CITIZENS-TOWN-NT organizirao je 1. seminar pod nazivom “Aktivno građanstvo nezaposlenih: vrijeme je za aktivaciju!” Događaj se održao u Szombathelyju u Mađarskoj od 24. do 26. travnja 2024.
Uz impresivnu demonstraciju zajedničkih napora, projekt FORCEP uspješno je ugostio seminar od 24. do 26. travnja 2024. u Szombathelyju u Mađarskoj. Ovaj događaj, u suradnji s općinama i organizacijama iz raznih europskih gradova, imao je za cilj odgovoriti na izazove tržišta rada i promicati aktivno građanstvo među nezaposlenim pojedincima.
Partnerski konzorcij uključivao je predstavnike iz nekoliko zemalja EU. Partneri su bili drugostupanjska tijela lokalne samouprave (općine) i nevladine organizacije koje predstavljaju različite općine. Sudionici su stigli u Szombathely 24. travnja, a smjestili su se u svoj smještaj tijekom poslijepodneva. Večer je uključivala zajedničku večeru, koja je bila prilika za umrežavanje i pripremu za nadolazeće sesije. Glavne sjednice održane su u sjedištu Westpannona. Seminar je započeo pozdravnim riječima predstavnika grada domaćina i organizacije, nakon čega su uslijedila kratka predstavljanja nazočnih partnera. Jutarnje sesije uključivale su rasprave o aktualnim pitanjima tržišta rada i zapošljavanja u Mađarskoj, ulozi i rezultatima paktova o zapošljavanju te analizi trendova zapošljavanja nakon COVID-a, s posebnim naglaskom na Szombathely. Sesija pitanja i odgovora pružila je sudionicima priliku za suradnju s izlagačima.
Nakon pauze za ručak, poslijepodnevne sesije uključivale su prezentaciju koncepta politike aktivnog socijalnog građanina u EU i Mađarskoj, rasprave o građanskim inicijativama usmjerenim na uključivanje skupina u nepovoljnom položaju na tržište rada te pregled uspjeha i neuspjeha lokalnih politika zapošljavanja u Szombathelyju. Još jedna sesija pitanja i odgovora omogućila je daljnji angažman.
Dan je zaključen okruglim stolom za razmjenu znanja i iskustava te razvoj inovativnih inicijativa za aktivno građanstvo. Zajednička večera u večernjim satima potaknula je daljnje umrežavanje i suradnju. Posljednji dan sadržavao je kulturne i neformalne aktivnosti, uključujući obilazak grada s posjetom Iseum Savariense i muzeju Savaria. Zajednički ručak pružio je opuštenu atmosferu za završne razgovore i oproštaje prije nego što su sudionici otišli u poslijepodnevnim satima.
Seminar u Szombathelyju pružio je dinamičnu platformu za istraživanje raskrižja e-demokracije, aktivnog građanstva i aktivacije zapošljavanja. Kroz mješavinu prezentacija, rasprava i kulturnih iskustava, sudionici su stekli vrijedne uvide i uspostavili veze kako bi podržali svoje stalne napore u poboljšanju demokratskog sudjelovanja i mogućnosti zapošljavanja za nezaposlene građane. Višestrani događaj u Szombathelyju uključivao je transformativno istraživanje ideja i strategija za jačanje aktivnog građanstva i mogućnosti zapošljavanja diljem Europe, obogaćujući razumijevanje sudionika o međuopćinskim izazovima i uspjesima. Od pronicljivih rasprava o politikama zapošljavanja do perceptivnih okruglih stolova, sudionici su se uključili u ozračje suradnje i zajedničkog učenja. Njihov kulturni boravak u Szombathelyju ponudio je jedinstvenu pozadinu za stvaranje veza izvan dvorane za seminare. Projekt FORCEP ostaje predan jačanju ovih rasprava, poticanju suradničkih inicijativa i izgradnji mostova koji jačaju strukturu europskog jedinstva.

EDS Hungari FORCEP

Skip to content