Logotip web stranice kalnik.hr
FORCEP – 2. seminar pod nazivom „Unemployed Active Citizenship: Share Good Practices“ Rumunjska

FORCEP – 2. seminar pod nazivom „Unemployed Active Citizenship: Share Good Practices“ Rumunjska

Projekt FORCEP, u sklopu europskog programa CERV-2021-CITIZENS-TOWN-NT, organizirao je 2. seminar pod nazivom „Unemployed Active Citizenship: Share Good Practices“. Događaj se održao od 26. do 28. travnja 2024. u hotelu Continental Forum București u Bukureštu, Rumunjska.

S jakim naglaskom na suradničkom učenju i razmjeni najboljih praksi, projekt FORCEP uspješno je ugostio seminar, okupivši sudionike iz raznih europskih gradova kako bi se suočili s izazovima nezaposlenosti i promicali aktivno građanstvo među nezaposlenim pojedincima.
Prvi dan započeo je registracijom sudionika, nakon čega su uslijedili pozdravi voditelja projekta i kratke prezentacije organizacija sudionica. Seminar je službeno započeo upoznavanjem s ciljevima, pregledom statistike i trendova nezaposlenosti te raspravom o važnosti aktivnog građanstva.
Jutarnje sesije istraživale su čimbenike koji pridonose nezaposlenosti iz ekonomske, socijalne i psihološke perspektive, pružajući sveobuhvatno razumijevanje višestranog pitanja. Nakon pauze za ručak, sudionici su se uključili u timsku vježbu koja je bila usmjerena na razmjenu uspješnih strategija i inicijativa za uključivanje nezaposlenih osoba u građanske aktivnosti.
Poslijepodnevne sesije uključivale su istraživanje različitih modela aktivnog građanstva, poput volonterstva, angažmana u zajednici, zagovaranja i političkog sudjelovanja. Laboratorijska vježba omogućila je sudionicima da se podjele u grupe kako bi razgovarali o određenim temama, razmijenili osobna iskustva i osmislili rješenja i strategije.
Predstavljene su studije slučaja uspješnih inicijativa iz različitih regija, ističući ključne čimbenike uspjeha i prenosive prakse. Daljnje rasprave bavile su se strategijama za usklađivanje tražitelja posla sa zahtjevima za vještinama na tržištu rada i učinkovitim strategijama zagovaranja za rješavanje pitanja nezaposlenosti.
Posljednja sesija dana bila je usredotočena na zagovaranje i promjenu politike, raspravljajući o uspješnim kampanjama na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Dan je zaključen rekapitulacijom uvida, stvorenih ideja i razvojem akcijskih planova za zajednice sudionika, nakon čega je uslijedila evaluacija dnevnih sesija. Sudionici su zatim uživali u zajedničkoj večeri, potaknuvši daljnje umrežavanje i suradnju.
Drugi dan započeo je grupnim radom i raspravama, s formiranjem izdvojenih grupa na temelju interesa i stručnosti sudionika. Teme su uključivale inovativne pristupe razvoju vještina, strategije zagovaranja za promjenu politike i izgradnju održivih mreža podrške. Pauza za kavu omogućila je kratak predah prije nego što su se sudionici uključili u vježbe zajedničkog razmišljanja o taktikama zagovaranja i planiranju kampanje.
Seminar je završio evaluacijom aktivnosti drugog dana i završnom svečanošću, nakon koje je uslijedio zajednički ručak.
Seminar u Bukureštu pružio je dinamičnu platformu za istraživanje raskrižja e-demokracije, aktivnog građanstva i aktivacije zapošljavanja. Kroz mješavinu prezentacija, rasprava i interaktivnih aktivnosti, sudionici su stekli vrijedne uvide i uspostavili veze kako bi podržali svoje stalne napore u poboljšanju demokratskog sudjelovanja i mogućnosti zapošljavanja za nezaposlene građane.
Višestrani događaj u Bukureštu uključivao je istraživanje ideja i strategija za jačanje aktivnog građanstva i mogućnosti zapošljavanja diljem Europe, obogaćujući razumijevanje međuopćinskih izazova i uspjeha sudionika. Od pronicljivih rasprava o politikama zapošljavanja do perceptivnih okruglih stolova, sudionici su se uključili u ozračje suradnje i zajedničkog učenja. Projekt FORCEP ostaje predan jačanju ovih rasprava, poticanju suradničkih inicijativa i izgradnji mostova koji jačaju strukturu europskog jedinstva.

EVENT DESCRIPTION SHEET 2 – RUMUNJSKA FORCEP

Skip to content