Logotip web stranice kalnik.hr
Gostovanje u poljskom gradu Zlotoryja

Gostovanje u poljskom gradu Zlotoryja

Općinski načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, zamjenik načelnika Mario Filipašić i saborski zastupnik Vedran Babić, gostovali su u pobratimljenom gradu Zlotoryja u Poljskoj povodom Dana proslave grada Zlotoryja. Sama proslava održana je u periodu od petka 27. svibnja do nedjelje 29. svibnja 2016. godine, u sklopu koje je organizirana povorka ulicama grada u koju su bile uključene sve udruge kao i razredni odjeli iz područja grada, uz prigodni program.

Nakon svečane ceremonije, domaćini su za uzvanike organizirali natjecanje u ispiranju zlata, na kojem je 1. mjesto osvojio općinski načelnik Mladen Kešer, dok je 2. mjesto osvojio saborski zastupnik Vedran Babić. Po programu domaćina, organizirana je posjeta i razgledavanje romaničke crkve sw. Jana i sw. Katarzyny w Swierzawie, koja je stara preko 800 godina i koja je obnovljena sredstvima EU, te sada služi kao muzej sakralnih umjetnina Pogorza Kaczawskiego. U nastavku, u mjestu Dobkowie, prezentirana je obnovljena zgrada koja služi kao muzej kamena i ruda koje su se iskapale u tom kraju, ali i kao edukacijska dvorana koju dnevno posjećuje oko stotinjak školske djece iz cijele pokrajine, a u kojoj djeca uče o nastanku zemlje, pomicanju tektonskih ploča, vulkanima i bitnim nalazištima ruda u toj pokrajini. Uslijedila je i posjeta tvornici keramičkih proizvoda Zakłady Ceramiczne „BOLESŁAWIEC” Sp. z o. o. u mjestu Boleslawiec udaljenom 50-tak km od same Zlotoryje. U toj se tvornici proizvode tanjuri, šalice, ovali i svi ostali keramički proizvodi za domaćinstvu, ali i za ugostiteljsku djelatnost restorana ili hotela. Njihovi proizvodi distribuiraju se na području Europe, Amerike i Kanade.

I ovaj put je delegacija Općine Kalnik bila ljubazno i toplo dočekana od strane gradonačelnika Roberta Pawlowskog, kao i ostalih domaćina grada Zlotoryje. Čelne ljude grada Zlotoryje očekujemo u posjetu povodom obilježavanja Dana općine Kalnik, kada je planirana i uzvratna nogometna utakmica.

Skip to content