Logotip web stranice kalnik.hr
Mlada misa velečasnog Antuna Faltaka na Kalniku

Mlada misa velečasnog Antuna Faltaka na Kalniku

Na Kalniku je u nedjelju 28. lipnja 2015. proslavljena Mlada misa velečasnog Antuna Faltaka.
Naime, u subotu 27. lipnja, Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je u bjelovarskoj katedrali Sv. Terezije Avilske svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg je zaredio za svećenike Gorana Bužaka iz župe sv. Stjepana prvomučenika, Štefanje, Antuna Faltaka iz župe sv. Brcka, Kalnik, Sašu Šargača iz župe sv. Jurja mučenika, Đurđic, te Dejana Tota iz župe Duha Svetoga, Veliki Grđevac.

Životni put velečasnog Antuna Faltaka:

Antun Faltak, župljanin je župe svetog Brcka, Kalnik. Rođen je 26. siječnja 1991. godine u Varaždinu u obitelji Vinka i Ane (rođ. Benčak) Faltak kao dvanaesto od četrnaestero djece. Zahvaljujući primjeru roditelja, bake i starije braće, već je od najranije dobi bio poučen i upućen u kršćanski život. Obitelj je redovito sudjelovala u životu i aktivnostima župe, nedjeljnim misnim slavljima i različitim hodočašćima koja su oblikovala duhovni život i poziv Antuna Faltaka već od najranijeg djetinjstva.

Prva četiri razreda osnovne škole pohađao je u područnoj školi Hižanovec, a više razrede u osnovnoj školi Sidonije Rubido-Erdödy u Gornjoj Rijeci. Nakon završene osnovne škole upisao je Opću gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima.

Završivši prvi razred opće gimnazije u Križevcima, odlučio je svoje školovanje nastaviti u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Zagrebu. Ta odluka bila je prije svega uzrokovana željom da Božji poziv koji je osjetio razvija u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Tamo i maturira 2009. godine.

Želeći nastaviti svećeničku formaciju, 2009. godine upisuje filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je ušao u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu kao kandidat Zagrebačke nadbiskupije. Već 5. prosinca 2009., uspostavom Bjelovarsko-križevačke biskupije, postaje kandidat te biskupije. Kada 2011. godine završava drugu godinu filozofsko-teološkog studija, poslan je na daljnji studij teologije na Papinsko sveučilište Gregorijana u Rimu gdje završava studij teologije u lipnju 2014. godine. Za to vrijeme svećeničke formacije bio je u kolegiju Germanicum et Hungaricum, gdje ga 24. studenog 2012. godine primaju među kandidate za primanje svetih redova za biskupiju Bjelovarsko-križevačku. U službu lektora postavljen je 25. studenog 2012., a u službu akolite 24. studenog 2013.

U kolegiju Germanicum et Hungaricum pobliže upoznaje ignacijevsku duhovnost. Za vrijeme boravka u Rimu, na vlastitu molbu obavlja pastoralni praktikum u dječjoj pedijatriji Bambino Gesù u Rimu. Sudjelovao je na ekumenskim susretima mladih Taizé u Rotterdamu i Rimu, te u kampu za mlade Studentskog katoličkog centra, Modrave.

Od 2011. do 2014. godine, mjesec dana ljetnih praznika provodio je u Njemačkoj na tečajevima upoznavanja njemačke kulture i jezika (2011. u Frankfurtu, 2012. u Bremenu) i na radu preko zaklade Kolpingwerk (2013. i 2014. u Lippstadu).

Od 1. rujna 2014. godine započinje pastoralni praktikum u župi svete Terezije Avilske i Biskupijskom ordinarijatu u Bjelovaru.

Za đakona Bjelovarsko-križevačke biskupije zaređen je 25. listopada 2014. godine u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru. Đakonsko djelovanje vršio je u katedralnoj župi svete Terezije Avilske u Bjelovaru gdje mu je župnik mentor bio mons. Stjepan Ptiček, župnik župe sv. Terezije u Bjelovaru i generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije. Za to vrijeme velečasni Antun Faltak redovito sudjeluje u programima Đakonsko-pastoralne godine u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje naučio je engleski jezik. Za vrijeme studija u Rimu, naučio je i talijanski i njemački jezik, a u rujnu 2014. godine započinje s učenjem francuskog jezika.

IZVOR: prigorski.hr
fotografije: Marcel Kovačić

Skip to content