Logotip web stranice kalnik.hr
Održan “Festival narodnih običaja, pjesme i plesa”

Održan “Festival narodnih običaja, pjesme i plesa”

U nedjelju, 13. srpnja 2014. godine, u parku kod Spomen doma hrvatskih branitelja na Kalniku, održao se “Festival narodnih običaja, pjesme i plesa”.

Program “Festivala” započeo je u 10:00 sati okupljanjem uzvanika i početkom pripremanja hrane naših “Naj potkalničkih kuhara” koji su pripremali Vojnički grah, Špek Fileke, Srneći paprikaš i Odojka s ražnja u parku kod Spomen doma hrvatskih branitelja.

U 10:30 sati općinski načelnik Mladen Kešer i njegov zamjenik Mario Filipašić položili su vijence za žrtve ratnih stradanja na groblju u Kalniku, nakon čega je održana Sveta misa u 11:00 sati u crkvi Sv. Brcka biskupa na Kalniku.

Prije same Svečane mise, održan je mimohod od Spomen doma hrvatskih branitelja do crkve Sv. Brcka biskupa u kojem su sudjelovala sva Kulturno umjetnička društva koja su bila sudionici Festivala.

Po završetku Svete mise, na pozornici ispred Spomen doma hrvatskih branitelja započeo je kulturno umjetnički program.
Nastupila su sljedeća Kulturno umjetničkih društva:  KUD „Braće Radić“ Visoko, KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno, KUD „Kalnik“ Kalnik, KUD „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec, KUD „Križevci“ Križevci, KUD „Prigorje“ Križevci, Udruga „Potkalnički Plemenitaši“ Gornja Rijeka, Udruga umirovljenika „Prigorčica“ Breznica i Visoko, Udruga „Potkalničkih konjara“ i limena glazba “Sv. Martin” iz Brezničkog Huma.

Zabava se nastavila narodnim pučkim igrama u kojima su sudjelovala Kulturno umjetnička društva. Narodne pučke igre sastojale su se od 3 discipline: povlačenje užeta, skakanje u vreći i “mličenjak med noge”. Pobjedu je zasluženo odnijelo Kulturno umjetničko društvo Kalnik, odnosno ekipa pod nazivom “Kalničke kače”.

U međuvremenu, na školskom igralištu Osnovne škole Kalnik odvijao se turnir u malom nogometu “Veterani” u organizaciji nogometnog kluba Kalnik. Na turniru su sudjelovale 4 ekipe od kojih je pobjedu odnio nogometni klub Gornja Rijeka.

Tijekom poslijepodnevnog programa “Festivala” posjetitelji su uz uživanje u zabavi i gledanju narodnim pučkim igrama i nogometu, mogli guštati u finoj hrani koju pripremili vrijedni kalnički kuhari.

Skip to content