Logotip web stranice kalnik.hr
Održana javna tribina u sklopu projekta “O okolišu se pobrini i otpad zbrini”

Održana javna tribina u sklopu projekta “O okolišu se pobrini i otpad zbrini”

U sklopu projekta „O okolišu se pobrini i otpad zbrini“, akronim: „Eko Vjeko“ održana je jučer navečer javna tribina u Domu hrvatskih branitelja na Kalniku. Cilj ovog događaja bio je educirati građane općine Kalnik o učinkovitom gospodarenju otpadom.

Projekt “O okolišu se pobrini i otpad zbrini” sufinanciran je iz Kohezijskog fonda u fnancijskom razdoblju 2014.-2020., a provodi se u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, kao Posredničkom tijelom razine 1 i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao Posredničkom tijelom razine 2. Prijavitelj projekta je Grad Ludbreg, a sunositelj aktivnosti je Općina Kalnik. Opći cilj projekta je informirati stanovnike Grada Ludbrega i Općine Kalnik o načinima zbrinjavanja otpada koji dovode do smanjenja količine otpada odloženog na odlagališta.

Vrijednost projekta iznosi 499.997 kuna, a 424.997,45 kuna je iznos odobrenih sredstava koji sufinancira Europska Unija iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Projektom se nastoji potaknuti sve građane i stanovnike Grada Ludbrega i Općine Kalnik na odgovorno ponašanje s otpadom s naglaskom na razvrstavanje otpada, ponovnu uporabu predmeta, sprečavanje nastanka otpada te kompostiranje, obavijestio nas je načelnik općine Kalnik Mladen Kešer.

“Vjerujem da će nam to puno pomoći kako bi znali više i bolje razvrstavati otpad, kako bi znali da otpad nije smeće već ga moramo znati razvrstavati i kako bi to i naša djeca znala u svrhu daljnje obrade i recikliranja da bi ga sveli na što manju razinu štetnosti u Hrvatskoj i u svijetu. Gdje bude čišći zrak, tu će biti kvalitetnije živjeti. Gledajući na svjetskoj razini, tu postoje fondovi, a vjerojatno će biti i porezi na onečišćenje okoliša, što će vjerojatno doći i k nama. To malo grubo sada izgleda, ali vjerojatno ćemo morati kupovati i zrak. Tko će imati više šume, bit će bogatiji zbog zraka, kisika” – kazao je Mladen Kešer.

O zbrinjavanju otpada i zakonskoj regulativi govorila je zatim voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci Dijana Mijač Dretar: “Problem otpada nije samo problem Hrvatske, nego i u svijetu. Prvo moramo raditi na svijesti da moramo spriječiti da otpad uopće nastane. Međutim, tu su razni uređaji, iz trgovačkih centara se vraćamo s plastičnim vrećicama koje kupujemo i drugo. Razmislimo da već na početku to spriječimo, da kupujemo bez suvišne ambalaže, u rinfuzi. Mi rješavamo i gasimo problem, a ne krećemo od toga da do problema ne dođe. Govorimo kolike su količine otpada, a ne rješavamo to na izvorištu” – kazala je Dijana Mijač Dretar i dala primjere kako možemo iskoristiti neke predmete. Istakla je da se upravo preko djece radi na svijesti odraslih. Do 2020. godine Hrvatska treba reciklirati, odvojiti i pripremiti za recikliranje 50% otpada. – “Nećemo to stići, sad smo na 28%” – kazala je Dijana Mijač Dretar i upozorila da će se plaćati penali, a država će penale spustiti na jedinice lokalne samouprave.

“Jedinice lokalne samouprave će plaćati po Uredbi o gospodarenju otpadom tzv. poticajnu naknadu. To je zapravo kazna za prekomjerno odlaganje. Idemo se potruditi, i upravo su zato i ove tribine i edukacije koje ćemo imati s djecom put da općina Kalnik što manje plati poticajne naknade i da to ostane u proračunu za neke druge potrebe. Zadovoljni smo odvojenim sakupljanjem u općini Kalnik gdje svako kućanstvo ima kantu za miješani komunalni otpad i kantu s narančastim poklopcem za sakupljanje plastike , tetrapaka, papira, kartona i metalne ambalaže” – rekla je Dijana Mijač Dretar uz poruku da treba misliti o budućnosti.

Izvor: radiokrizevci.hr
Skip to content