Logotip web stranice kalnik.hr
Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kalnik

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kalnik

Povodom Dana Općine Kalnik i blagdana svetog Brcka, u petak, 8. srpnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u Domu hrvatskih branitelja u Kalniku.

Sjednicu je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Općine Kalnik Olinka Gjigaš koja je pozdravila uzvanike i mještane, osvrnuvši se na ostvarene ciljeve tijekom proteklih 365 dana.
–  Napravili smo dosta malih i velikih koraka u građenju Kalnika. Mjesto je to koje je prepoznato po uspješnim učenicima, vatrogascima, poljoprivrednicima, malim poduzetnicima, umirovljenicima i kulturnim djelatnicima. Vratili smo Kalnik u proračune ministarstava, državnih ureda, županije, stavili ga natrag u turističke i posjetiteljske karte Republike Hrvatske. Počistili smo ga i uredili te ga kvalitetno održavamo u skladu s financijskim mogućnostima.
–  Planirane projekte ostvarujemo, možda ne onom brzinom kojom se to očekivalo, ali situacija u kojoj se svijet danas nalazi, nije zaobišla ni Kalnik i moramo biti svjesni ograničenja. Planiramo projekt rekonstrukcije Spomen doma na Kalniku, ne odustajemo od projekta dvorane i uređenja dječjeg igrališta na Kalniku, igrališta po kalničkim naseljima, nastavljamo modernizaciju nerazvrstanih cesta i izgradnju precrpnih stanica, stavljanje u turističku funkciju Starog grada Velikog Kalnika i arheološkog nalazišta – kazala je predsjednica napomenuvši i pomoć lokalnim poduzetnicima te realizaciju projekata od važnosti za stanovnike Kalnika.
–  Ono što vidimo ispred sebe je Kalnik okrenut svakodnevnim potrebama mještana, mjesto poželjno za rad i život, idealno izletničko mjesto za bijeg od užurbanog gradskog života. Svaki mali korak u napretku Kalnika napredak je Kalničkog prigorja, Koprivničko- križevačke županije i napredak Republike Hrvatske– istaknula je predsjednica Općinskog vijeća.

Načelnik Općine Kalnik Krunoslav Đurec uvodno je pozdravio goste i zahvalio što su svojim prisustvom uveličali svečanu sjednicu. Svim je svojim sumještanima čestitao Dan općine i blagdan sv. Brcka. Načelnik se osvrnuo na proteklu godinu dana, otkako obnaša funkciju općinskog načelnika.
–  Prošla je godina dana od formiranja nove vlasti na Općini Kalnik. Moram reći kritički da se ne možemo mjeriti sa susjednim općinama koje su uspješnije u projektima, ali isto tako moram reći da nismo imali iste startne pozicije. Financijskim rječnikom, nova općinska vlast krenula je iz debelog minusa. Taj minus uspješno saniramo, već je vrlo blizu plusa i u narednom periodu javne financije ćemo trošiti po proračunskim mogućnostima. Najavljujem da ćemo u daljnjem periodu i dalje raditi na unaprjeđenju kvalitete života stanovnika, odnosno brinuti se o komunalnoj infrastrukturi, raditi na zaštiti kalničke prirode i vrijedne kulturne baštine, a u svrhu razvoja turizma.
–  I dalje ćemo brinuti za našu djecu i mlade, ali nećemo zaboraviti ni naše umirovljenike te poticati sveukupan aktivni društveni život kroz volonterizam i financijsku pomoć udrugama – kazao je općinski načelnik, zahvalivši na predanom radu djelatnicima Općinskog komunalnog poduzeća, doktorici, župniku, djelatnicima Osnovne škole Kalnik, djelatnicima Dječjeg vrtića „Kalnički jaglac“, predsjednicima udruga i kalničkim vatrogascima.

U ime prisutnih načelnika i gradonačelnika susjednih općina i gradova, čestitke je uputio Nenad Bošnjak, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno, čestitavši mještanima Dan Općine.
–  Želim vam sve najbolje u vašem radu. Neki projekti možda nisu prošli, ali svejedno, vjerujte u bolje sutra. Ja se nadam da za godinu dana, kad se opet vidimo, da ćemo svi biti sretniji i veseliji. Želim vam sreće i zdravlja, kako vama, tako i vašim obiteljima – kazao je načelnik Općine Sv. Ivan Žabno.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u svom je obraćanju nazvao Kalnik „malim bombonom od općine“, istaknuvši kako Kalničani uvijek mogu računati na potporu iz Županije.
–  Neka to bude temeljna poruka danas ovdje. Ja sam siguran da mladi načelnik sa svojim suradnicima ima viziju. Puno je koraka koje treba učiniti, ali svaki put započinje prvim korakom. Dosta je toga već učinjeno u prethodnim vremenima i u godini iza nas, ali angažman treba usmjeriti prema onim izvorima i prema partnerima koji mogu ubrzati razvoj. Europski fondovi od 2023. će omogućiti financiranje projekata koji su primjereni za Općinu Kalnik i to treba iskoristiti.
–  Naša PORA vam je tu na raspolaganju. Imamo u planu daljnji razvoj za ovu sredinu. U Kalniku bi dvorana bila značajan infrastrukturni objekt, koji bi omogućio bolji razvoj školstva te da se i drugi društveni sadržaji odvijaju u njemu. Morate znati da razmišljamo o tome, da nakon ciklusa izgradnje pet novih sportskih dvorana u velikim općinama i u školama s velikim brojem učenika, sada dolazi na red i manji projekti, u koje Kalnik sigurno spada – kazao je župan, zaželjevši svim Kalničanima puno energije i entuzijazma u daljnjem radu.

Svečanoj sjednici prisustvovala je pročelnica Županijskog upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, pročelnik Županijskog upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec, ravnateljica PORA-e Melita Birčić, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Danijel Šaško, predsjednica LAG-a PRIZAG Nevenka Benjak, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca Mario Martinčević, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus, predsjednik Općinskog vijeća Općine Gornja Rijeka Stjepan Borjan, ispred Općine Sveti Petar Orehovec Kristijan Vlah, župnik župe sv. Brcka vlč. Zlatko Lepčić, predstavnice i predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova, tvrtki, institucija i udruga s područja Općine Kalnik te okolnih gradova i općina Koprivničko-križevačke županije.

Za scenski nastup bili su zaduženi učenici Osnovne škole Kalnik, a prisutne su razveselili članice i članovi zbora Udruge umirovljenika Kalnik, poznatijih još kao Kalnički slavuji.
Program je vodila Ana Dejanović.

Izvor: prigorski.hr
Skip to content