Logotip web stranice kalnik.hr
Održane 15. Kalničke uncutarije podno Starog grada Veliki Kalnik

Održane 15. Kalničke uncutarije podno Starog grada Veliki Kalnik

Na Kalniku su na Blagdan rada održane 15. Kalničke uncutarije, tradicionalna zabavno-glazbena i sportska manifestacija s bogatom domaćom gastronomskom ponudom.

Manifestacija je započela 30. travnja dolaskom kampera i podizanjem šatora na livadi podno Starog grada Veliki Kalnik, dok je službeni početak manifestacije označio start 6. Županijskog polumaratona na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima, a s ciljem na Kalniku ispred Planinarskog doma.

Mađarski atletičari obilježili su ovogodišnji polumaraton u organizaciji gradske Zajednice športskih udruga pod gradskim i županijskim te pokroviteljstvom kalničke općine. Nastupio je rekordan broj natjecatelja. 103, iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, a stazu je istrčalo 80 atletičara i 23 atletičarke.

Zahtjevnu dionicu duljine 18,5 km s usponom do Kalnika najbrže je istrčao Tamas Janos Nagy iz Mađarske koji je pobijedio i na prethodne dvije utrke. Drugo mjesto pripalo je Zoranu Žiliću iz AK Koprivnica, a treće Dragi Paripoviću iz AK Žumberak koji su, svojedobno, također pobjeđivali na polumaratonu Koprivničko-križevačke županije. Kod aletičarki je uvjerljivo slavila prošlogodišnja pobjednica Tunde Szabo iz Mađarske ispred Marije Vrajić iz AK Maksimir i Jasmine Ilijaš iz TK Marathon 95 iz Varaždina. Najmlađi sudionik natjecanja bio je Luka Benković (12) iz OŠ Visoko koji je utrku završio na 54. mjestu, a najstariji Stjepan Puh (78) iz kluba Maraton Krapina koji je bio 79. u poretku.

Priznanja su natjecateljima uručili na prigodnoj svečanosti na Kalniku, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti grada Križevaca Mladen Tenodi i tajnik Zajednice sportova županije i proslavljeni petorostruki atletski olimpijac Branko Zorko, a utrku je hicem iz startnog pištolja otvorio na središnjem Strossmayerovu trgu u Križevcima župan Darko Koren. Pobjednicima su, uz sportska priznanja, pripale novčane nagrade od 1200 kuna, drugoplasiranima 900, trećeplasiranima 600 kuna te atletičarima i atletičarkama u poretku od četvrtog do desetog mjesta po 300 kuna.

Polumaraton je i ove godine okupio više od 50 maratonaca iz Mađarske i Hrvatske. Pokrovitelji polumaratona su: Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci i Općina Kalnik.

Uz ovu tradicionalnu trku polumaratonaca, 15. Kalničke uncutarije obilovale su različitim programima za posjetitelje i turiste koji tradicionalno svake godine na Praznik rada u velikom broju pohode Kalnik.
Priređeni su koncerti poznate glazbenice Lidije Bačić, bendova Noćni program i Grupe Max 5, zatim promenadni nastup Hrvatske glazbe Potomje, recital Križevačke udruge pjesnika i pisaca, kazališna predstava KUD-a Gruntovec u pratnji Gruntovec benda, skečevi Davora Dretara Dreleta i Vida Baloga.

Posjetitelji Kalnika imali su mogućnost uspona na Vranilac (643 m), najvišeg vrha Kalničkoga gorja i razgled Poučne staze, koja sljedeće godine slavi 20 godina od osnutka. Specifična je po tome što na njoj posjetitelji i turisti mogu upoznati endemske vrste flore i faune te se putem odmoriti na više uređenih odmorišta, a s vidikovaca uživati u pogledu na Medvednicu, Ivanščicu i Bilogoru.

Skip to content