Logotip web stranice kalnik.hr
Održane 16. Kalničke uncutarije podno Starog grada Veliki Kalnik

Održane 16. Kalničke uncutarije podno Starog grada Veliki Kalnik

Na Kalniku su na Blagdan rada održane 16. Kalničke uncutarije, tradicionalna zabavno-glazbena i sportska manifestacija s bogatom domaćom gastronomskom ponudom. Manifestacija je započela 30. travnja u glazbenom tonu unutar šatora podno Starog grada Veliki Kalnik, dok je nedjelju označio 7. Županijski polumaraton sa startom na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima, a s ciljem na Kalniku ispred Planinarskog doma. Kenijski atletičari Wycliffe Biwott Kipkorir i Christine Oigo Moraa pobjednici su 7. Županijskog polumaratona od Križevaca do Kalnika na dionici duljine 18,5 kilometara. Kenijci su, naravno, obilježili sedmo izdanje, ali Biwott nije uspio srušiti rekord mađarskog atletičara Tamasa Nagyja iz 2013. godine (1:01,40). Na utrci u organizaciji Zajednice športskih udruga sudjelovalo je 128 natjecatelja, 97 u muškoj i 31 u ženskoj konkurenciji. Utrku je u Križevcima otvorio župan Koprivničko-križevački Darko Koren, a priznanja su sudionicima na Kalniku dodijelili tajnik Zajednice sportova županije, petorostruki atletski olimpijac Branko Zorko i kalnički načelnik Mladen Kešer. Biwott (28) je, naravno, bio sretan zbog pobjede, ali je nakon utrke rekao da dionica nije bila nimalo lagana sa završnom uzbrdicom do Planinarskog doma na Kalniku.

Rezultati !

Atletičari:

  • 1. Wycliffe Biwott Kipkorir 1:03,12
  • 2. Moses Kibire Kipruto 1:03,55
  • 3. Samson Kagia Mungai 1:06,30 (svi Benedek tim).

Dalje su se uvrstili: Berec (Benedek tim), Gračan (individualac), Balaško (Svetice), Goričanec (Varaždin), Katalenić (Koprivnica), Komlenović (Cjevomont Kutina), Špoljar (Oroslavje).

Atletičarke:

  • 1. Christine Oigo Moraa 1:14,22
  • 2. Hellen Kimutai Jepkosgei 1:14,49 (obje Benedek tim)
  • 3. Jasmina Ilijaš (Marathon 95).

Dalje su se uvrstile: Tomaš (Svetice), Županić (Marathon 95), Zebić i Gleđa (obje Maksimir), Krobot (Kotoripski begači), Horvat (Varaždin) i Blažević (individualka). Najmlađi sudionik utrke bio je Luka Benković (14) iz Visokog koji je osvojio 86. mjesto, a najstariji Stjepan Puh (79) iz kluba Maraton Krapina.

Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Županije Koprivničko-križevačke, grada Križevaca i općine Kalnik i medijskom potporom Sportskih novosti, Radija Križevci i televizije Z1 – emisije Sport nedjeljom. Uz ovu tradicionalnu trku polumaratonaca, 16. Kalničke uncutarije obilovale su različitim programima za posjetitelje i turiste koji tradicionalno svake godine na Blagdan rada u velikom broju pohode Kalnik. U subotu, 30. travnja, održan je glazbeni program uz Grupu Max 5, dok je u nedjelju, 1. svibnja, po završetku proglašenja pobjednika polumaratona nastupio bend Lutalice, a u večernjim satima glumac imitator Denis Bašić. Pod šatorom podno Starog grada Veliki Kalnik, tijekom oba dana manifestacije ponuđena je bogata ugostiteljska ponuda, a također se moglo naći i po nešto za one najmlađe, uz besplatno kampiranje, obilazak Poučne staze (endemske biljke i zaštićene životinjske vrste, arheološki lokalitet Kalnik-Igrišče sa srednjovjekovnim ruševinama crkve sv. Martina, odmorišta i vidikovce  s pogledom prema Medvednici, Ivanščici i Bilogori), uspon na Vranilac (643 m), najviši vrh Kalničkoga gorja, obilazak Starog grada Veliki Kalnik i kalničkih vidikovaca, te vožnju B.O.K. stazom – Biciklom oko Kalnika, Na sam Blagdan rada podijeljen je besplatan grah za sve posjetitelje.

Informacije o 7. Županijskom polumaratonu preuzete su s Facebook stranice Radio Križevaca.

Fotografije možete pogledati na sljedećim Facebook stranicama:

Zajednica sportskih udruga Križevci;
Radio Križevci

Skip to content