Logotip web stranice kalnik.hr
Održano 19. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

Održano 19. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

U subotu, 21. kolovoza, 2021. na parceli našeg natjecatelja Zorana Radičeka, u Šopronu (Općina Kalnik),  održano je 19. Županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Koprivničko-križevačke županije i Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, te Općina  Kalnik – domaćin natjecanja u oranju.

Natjecanje je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije  Darko Koren  i ovom prigodom istaknuo kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od prvih Županija koja je prošle godine organizirala ovakav tip natjecanja u vrijeme korone.

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni, ispred domaćina – načelnik Općine Kalnik Krunoslav Đurec, a ispred Grada Križevci pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

Koprivničko – križevački župan Darko Koren  naglasio je važnost manifestacije,  te zadovoljstvo na postignutim rezultatima na državnim, a i na međunarodnim natjecanjima.

Natjecatelji-orači u našoj Županiji nadmeću se već trinaestu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 12 ekipa, 3 u kategoriji plugova ravnjaka i 6 u kategoriji plugova premetnjaka, te je i  ove godine (druga za redom) održano natjecanje  u kategoriji oldtajmera u kojoj smo imali tri natjecatelja.

Voditelj natjecanja, Stjepan Pokrivač, brinuo je da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja, a suci iz nama susjednih Županija (Katarina Pokrivač, Stjepan Pokrivač, Ivan Ključec i Željko Ferenc,  sami natjecatelji u oranju, ali i educirani sudci) ocijenili su  ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi.

Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo niže navedene rezultate.

Tri  najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

 1. Josip Martinović iz Štaglinca (Grad Koprivnica)
 2. Zoran Radiček iz Šoprona (Općina Kalnik),
 3. Zvonko Jež iz Šoprona (Općina Kalnik), dok su preostala tri natjecatelja postigla:
 4. Tomislav Kvakar (Općina Kalnik),
 5. Josip Lukačić (Grad Križevci),
 6. Tomislav Nemec (Općina Kalnik).

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

 1. Saša Višak iz Kamenice (Općina Kalnik),
 2. Kristijan Sučić, iz Marinovca (Grad Križevci)
 3. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (Grad Križevci)

U kategoriji oldtajmera najbolje su orali:

 1. Valent Sokolić iz Donje Glogovnice (Grad Križevci),
 2. Blaž Tomijek i njegov pomoćnik Tomislav Bukovčan iz Križevačkog Ivanca (Grad Križevci),
 3. Ivica Miglez iz Križevaca (Grad Križevci)

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Josip Martinović trebali bi ove 2021. godine  predstaviti našu Županiju na 19. Državnom natjecanju u oranju RH,  koje  se zbog epidemiološke situacije sa COVID-19 neće održati, te se planira da pobjednici sudjeluju na natjecanjima iduće godine.

Najveći uspjeh u plasmanu na državnim natjecanjima u oranju za našu je Županiju postigao Saša Višak koji je  na 13. Državnom natjecanju u Suhopolju osvojio prvo mjesto u kategoriji oranja plugom ravnjakom. Time je stekao pravo da predstavlja Republiku Hrvatsku na 63. Svjetskom natjecanju u oranju koje se održalo 10. – 11. rujna 2016. u Engleskoj, u CrockeyHill-u, u blizini York-a, gdje je osvojio 21. mjesto. Nije mu to bilo i jedino prvo mjesto Saša Višak je predstavio našu državu na 64. Svjetskom  natjecanju  u Keniji i osvojio visoko 10. mjesto, te u  Sjedinjenim Američkim Državama (Minnesota) na 66. Svjetskom natjecanju  u oranju i osvojio zavidno 19. mjesto.

 Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja, posebno Koprivničko-križevačkoj županiji, koja tradicionalno nagrađuje tri najbolja natjecatelja u obje kategorije poklon paketima i poklon bonom u vrijednosti 2.500,00 kn (za prvoplasirane), 1.500,00 kn (za drugoplasirane) i 1.000,00 kn (za trećeplasirane)., Gradu Križevci,  te Općini Kalnik za pokroviteljstvo 19. Natjecanja orača KKŽ, kao  domaćinu.

U ime Županije, nagrade je uručio viši savjetnik-specijalist za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam gosp. Denis Maksić.

Zahvaljujemo Zoranu Radičeku, Saši Višaku i Zvonku Ježu koji su svojim radom i zalaganjem omogućili da se ovo natjecanje održi na Zoranovoj parceli, te ostalim članovima  udruge, a ženama i susjedama članova udruge koje su sve prisutne ugostile i ponudile domaćim specijalitetima kolačima, klipićima i štruklima, Srednjoj gospodarskoj školi Križevci koja je svojim proizvodima (svježi sir i vrhnje) nahranila natjecatelje prije odlaska na natjecateljsku parcelu, zatim Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije koja je obukla natjecatelje u majice, članovima Udruge i kolegama koji su pomogli oko pripreme parcele, studentima Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca koji su sudjelovali u izmjeri i pripremi natjecateljske parcele, profesorima  Srednje gospodarske škole Križevci, Zdravki Harmadi, dipl. ing., Damiru Bolfeku, dipl. ing. i Zoranu Vrhovec mag. ing. agr., te učenicima Srednje gospodarske škole koji su sudjelovali u izradi i pospremi  natjecateljske parcele.

Zadovoljstvo na licima svih natjecatelja nakon završetka natjecanja bilo je dijelom i posljedica što se svojim kućama vraćaju „punih ruku“ zahvaljujući brojnim sponzorima iz agro-biznisa, tvrtkama koje su iz svog proizvodnog programa osigurale nagrade za sve natjecatelje, a to su:

PSC Ferenčak d.o.o Križevci,  Poljocentar d.o.o Križevci, KTC d.d. – Križevci, AMK – Križevci, KWS Sjeme d.o.o, RWA Hrvatska d.o.o, Mauthner d.o.o, Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., PIONEER SJEME d.o.o (po novom CORTEVA), SYNGENTA AGRO d.o.o, AgroChem MAKS d.o.o,  Gospodarski list, Patent Co, Mehanizacija Miler, BASF, Ugostiteljski obrt MAJZO iz Križevaca, koji je svojom ponudom uljepšao i rashladio jedan od toplijih dana mjeseca kolovoza, Općina Kalnik koja je svim sudionicima poklonila poklon vrećice, te Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, koja nas svake godine podržava i oblači za natjecanje sa majicama turističke zajednice.

Također hvala svim medijima koji su popratili ovo natjecanje, a posebno radio Križevcima koji su nam ustupili višekratno pojavljivanje u medijima.

Zdenka Marić,struč.spec.oec.agr.

tajnica Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

 

Skip to content