Logotip web stranice kalnik.hr
Općina Kalnik svečano proslavila svoj 19. rođendan

Općina Kalnik svečano proslavila svoj 19. rođendan

Ovog vikenda održana je dvodnevna proslava 19. rođendana općine Kalnik. U subotu 9. srpnja 2016. godine svečano je otkrivena i blagoslovljena Stopa sv. Martina kod župne crkve sv. Brcka biskupa u Kalniku i otvoren Društveni dom u Kamešnici, obnovljen po načelima energetske učinkovitosti. Ukupnu investiciju izvođenja radova obnove podupro je sredstvima subvencije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gostima se obratila Ana Tomašić, predsjednica Mjesnog odbora Kamešnica i predsjednik DVD-a Kamešnica Marijan Đurec. Zajedno sa općinskim načelnikom Mladenom Kešerom, Dom su otvorili Ivan Šeliga i Ivan Aleksa. Nakon svečanog otvorenja, održan je kratak kulturno-umjetnički program kojeg su upriličili učenici nižih razreda OŠ Kalnik (folklorna i ritmička skupina), pjevački zbor Udruge umirovljenika općine Kalnik i Kulturno umjetničko društvo Kalnik.

U popodnevnim satima, u naselju Kamešnica održana je prva utrka učenika Osnovne škole Kalnik za djevojčice i dječake, u zasebnim kategorijama 1. i 2. razred, 3. i 4. razred, 5. i 6. razred te 7. i 8. razred.  U kategoriji za djevojčice 1. i 2. razred pobjednica utrke je Lea Gerić, dok je u istoj kategoriji za dječake pobjednik Leon Denžić. U kategoriji za djevojčice 3. i 4. razred pobjednica utrke je Melani Habdija, dok je u istoj kategoriji za dječake pobjednik Mario Korša. U kategoriji za djevojčice 5. i 6. razred pobjednica utrke je Ana Štifan, dok je u istoj kategoriji za dječake pobjednik Andrija Brlek. U kategoriji za djevojčice 7. i 8. razred pobjednica utrke je Kristina Golec, dok je u istoj kategoriji za dječake pobjednik Emanuel Benjak. Učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Osnovne škole Kalnik Igor Sedlanić uvelike je pomogao organizaciji utrke. Medalje za pobjednice i pobjednike i priznanja za sve sudionike utrke dodijeljena su sljedeći dan prema programu proslave. Nakon utrke, u 19.00 sati na igralištu kod Osnovne škole Kalnik odigran je revijalni susret između ekipe Općine Kalnik i bratimskog grada Zlotoryja iz Poljske, koji završava pobjedom općine Kalnik. Više fotografija sa događanja možete vidjeti na linku OVDJEOVDJE.

Nedjeljni program 10. srpnja 2016. godine započeo je mimohodom i svečanim misnim slavljem, a cjelodnevnim događanjima nazočili su Damir Felak, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnici Gordana Sobol, Vedran Babić i Gordan Maras, predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, Dražen Lukinović ispred stranke ORaH, mnogi gradonačelnici i načelnici, predsjednici gradskih i općinskih vijeća, prosvjetni radnici, nekolicina izlagača sa svojim rukotvorinama te mnoge udruge i kulturno-umjetnička društva koja su i nastupila na već tradicionalnom “Festivalu narodnih običaja, pjesme i plesa”. Uvodno je svima dobrodošlicu poželio predsjednik Općinskog vijeća Općine Kalnik Igor Tomić, dok je Festival. Pozdravnim riječima obratio se i Damir Felak te uputio pozdrave svim mještanima općine Kalnik u ime predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera pa tako i u ime župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena.

I ove godine dodijeljene su novčane nagrade učenicima osnovnoškolcima sa područja Općine Kalnik i njihovim mentorima koji su ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima. Tako su nagrade dodijeljene Kristini Golec za osvojeno 3. mjesto na županijskom natjecanju iz poznavanja hrvatskog jezika i Mateji Golec za osvojeno 5. mjesto također na spomenutom natjecanju, te njihovoj mentorici Branki Črček. Nagrada je dodijeljena i Magdaleni Car za plasiranje likovnog rada na državnu smotru, a koji je bio među 10 najuspješnijih radova na županijskoj razini i njezinom mentoru Davoru Holenda. Nadalje, dodijeljene su medalje i priznanja svim sudionicima subotnje utrke učenika OŠ Kalnik, dok je učitelj Igor Sedlanić u ime Osnovne škole Kalnik preuzeo donaciju, novčana sredstva sakupljena povodom održanog koncerta američkog zbora Kulshan Chorus u Kalniku, a za potrebe nabave sportske opreme za OŠ Kalnik. Dodijeljene su i simbolične nagrade Turističke zajednice općine Kalnik u vidu potpore za mještane koji su povodom Uskrsa izgradili najljepše vuzmice, a koje je ocjenilo Povjerenstvo sačinjeno od predstavnika vijeća Mjesnih odbora. Tako su dodijeljene sljedeće nagrade: 1. mjesto Potok Kalnički, 2. mjesto Šopron, 3. mjesto Donja Obrež. Za dječje vuzmice: 1. mjesto Šopron, 2. mjesto Vojnovec, 3. mjesto dijele Kamešnica, Štifani i Kalnik Bobanjek, uz posebnu nagradu općinskog načelnika za dječju vuzmicu u naselju Denžići.

Više fotografija sa događanja možete vidjeti na linku OVDJE.

Svi mještani i posjetitelji mogli su besplatno uživati u ponuđenim blagodatima stola – vol s ražnja, grah s kobasicom, srneći paprikaš, fiš paprikaš, fileki i suhomesnati proizvodi, kao i u besplatnom piću, a sve u cilju međuljudskog druženja i veselja mještana općine Kalnik.

Više fotografija sa događanja možete vidjeti OVDJE.

Nakon samog misnog slavlja u nedjelju je otvorena 3. izložba vina “Kalničkih goric” u organizaciji Udruge vinogradara i vinara “Sv. Martin Kalnik”. Na ovogodišnjoj izložbi vina sudjelovalo je 40 vina, od kojih čak 11 zlatnih, 14 srebrnih i 12 brončanih vina od sveukupno 43 sakupljena uzorka. Šampionskim vinom proglašen je “Kleščec” berbe 2015., proizvođača Stjepana Bugarina. Zlato su još osvojila vina OPG Žibrin, Kalnička poljoprivredna zadruga, Kokotec Vlado, OPG Posavec Dragutin, OPG Šafran, Gašparić Mladen i Radić Premil. U organizacijskom odboru izložbe bili su Jasmina Žibrin – predsjednica Udruge, Stjepan Radić, Premil Radić, Željko Marković i Renato Radić, a članovi ocjenjivačke komisije bili su Zdravko Orlović, Mirela Osrečak i Marin Mihaljević Žulj. Nagrade su uručili općinski načelnik Mladen Kešer te izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Damir Felak.

Više fotografija sa događanja možete vidjeti OVDJE.  

Izvor fotografija: prigorski.hr

Skip to content