Logotip web stranice kalnik.hr
OTVORENA WILHELMOVA KUĆA U KALNIKU

OTVORENA WILHELMOVA KUĆA U KALNIKU

 

 

 

Dana 6. lipnja 2020. u Kalniku je svečano otvorena Wilhelmova kuća, a projekt su izložili prisutnima zamjenik općinskog načelnika Mario Filipašić i općinski načelnik Mladen Kešer.

Obnova je trajala 10 godina, a projekt je pokrenula Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kalnik davne 2010. godine gdje su branitelji volonterski radili kako bi kuću spasili od propadanja. Uredili su okoliš, zamijenili dio stolarije, počeli uređenje unutrašnjosti.

2017. godine Udruga branitelja Kalnik u suradnji sa općinskim načelnikom izrađuje program energetske učinkovitosti te preko Ministarstva gospodarstva ostvaruje potporu projektu od  72.900 kuna, Općina Kalnik podupire projekt sredstvima u iznosu 81.912,50 kuna te se kreće u ozbiljnu obnovu objekta zamjene krovišta i izrada termo fasade.

U drugu fazu radova ulaže Općina Kalnik 67.000 kuna, te treću fazu 90.182 kuna što uključuje unutarnje završno uređenje i opremanje kuće.

Kuća ima pet dvokrevetnih soba, tri kupaonice, kuhinju i veliku blagovaonicu.

Rade Prosenjak, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice i predsjednik Udruge Hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Koprivnički Ivanec, istaknuo je kako ponosan da su upravo branitelji bili pokretači jednog projekta.

Stjepan Henezi, ispred županijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista kazao je kako je zadovoljan da su se i oni kao udruga uključili u ove aktivnosti.

Povjesničar Dražen Ernečić, viši kustos Muzeja grada Koprivnice, kazao je kako je Wilhelmova kuća jedno od 20 mjesta u sjevernoj Hrvatskoj gdje je stigao Pavle Gregorić Brzi u ime Josipa Broza Tita. -Tu je održana trodnevna konferencija, koja je smjestila Križevce kao nultu točku za podizanje ustanka na cijelom Kalniku. -kazao je Ernečić.

Više informacija o događaju uz galeriju fotografija možete pronaći na sljedećim objavama:

https://prigorski.hr/otvorena-wilhelmova-kuca-u-kalniku-mladen-keser-ovaj-objekt-ne-bi-bio-u-funkciji-da-udruga-branitelja-nije-pokrenula-akciju/

https://radiokrizevci.hr/2020/06/keser-otvorio-wilhemovu-kucu-na-kalniku/

Skip to content