Logotip web stranice kalnik.hr
Pregled proslave 21. obljetnice Dana Općine Kalnik

Pregled proslave 21. obljetnice Dana Općine Kalnik

 

 

7. srpnja 2018.

Delegacija Općine Kalnik predvođena načelnikom Mladenom Kešerom u prigodi Dana Općine Kalnik posjetila je u subotu groblja u Vojnovcu Kalničkom i Kalniku.
U Vojnovcu Kalničkom cvijeće je položeno pod središnji križ, a potom je upaljena svijeća na grobu hrvatskog časnika Vilima Pisačića.
Na groblju u Kalniku postavljeno je cvijeće pod središnji križ i upaljena svijeća na grobu prvog načelnika Općine Kalnik Milana Kralja.

U prigodi proslave Dana Općine Kalnik, u večernjim satima održana je u Domu hrvatskih branitelja na Kalniku svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kalnik, na kojoj su bili prisutni brojni gosti, predstavnici gradova i općina, Koprivničko-križevačke županije i Zagrebačke županije, te predstavnici Grada Kostajnice u Bosni i Hercegovini.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Igor Tomić, a prisutnima se na početku obratio, kao domaćin, načelnik Općine Mladen Kešer, podsjećajući na početke svog djelovanja, kada su ga uvjeravali da se na području Općine Kalnik ništa ne može postići. Istaknuo je da se uhvatio u koštac sa svime što je trebalo učiniti, od cesta, vrtića, društvenih domova, kroz pet godina obnovljeni su društveni domovi u Kalniku, Kamešnici… Od 2001. obnovljeno je svih pet crkava, istražuje se i obnavlja Stari grad Kalnik. Napomenuo je da se ove godine slavi 500 godina od osnivanja Župe sv. Brcka biskupa na Kalniku. Ističući kako je Kalnik uvijek bio centar života, pa tako i proizvodnje, načelnik je podsjetio na trgovinske i druge veze, koje povezuju Kalnik, ne samo s drugim centrima sjeverne Hrvatske nego i susjedne Mađarske i Slovenije i naglasio važnost da se na Kalnik vrate poduzetnici i proizvodnja.

Drago Bundalo, načelnik Općine Kostajnice u BiH čestitao je rukovodstvu Općine Kalnik i svim mještanima Dan Općine Kalnik, a načelniku i njegovim suradnicima na svemu što su dosad uspjeli, sa posebnom željom da se sve planirano i ostvari.

U ime okupljenih gradonačelnika, Općinsko vijeće pozdravio je gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj, a u ime okupljenih općinskih načelnika, pozdravnu riječ uputila je načelnica Općine Mače, Mladenka Mikulec.

U ime Koprivničko-križevačke županije skup je pozdravio zamjenik Župana, g. Ratimir Ljubić: “Općina Kalnik rubna je općina naše Županije, ali općina s razvojnim potencijalom. Ono na čemu vam posebno čestitam je vaša ambicija. Čestitam načelniku i stručnim službama na uspješnom apliciranju u mnogim europskim projektima. Nadam se da ćemo sljedeće godine na Danu Općine čuti da ste uspješno realizirali sedam i pol milijuna za ceste, vrtić, vatrogasni dom, trg, ne znam jesam li koji projekt propustio… Cilj je Županije ravnomjeran razvoj na čitavom prostoru, da svi učenici imaju jednake mogućnosti, nadam se da će djeca u školi na Kalniku imati iste uvjete i iste šanse kao djeca u Križevcima i Koprivnici. Jer najbitnije je da se po završetku školovanja žele vratiti natrag.” To nije lak cilj, ali nadam se da ćemo ga postići –  istaknuo je dožupan Ljubić.

Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su i predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Mario Martinčević, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović, ravnateljica Gradskog društva Crvenoga križa Križevci Đurđica Trbus i mnogi drugi gosti.

U toku svečane sjednice, potpisan je Sporazum o suradnji i Povelja o prijateljstvu između Općine Kalnik i Općine Kostajnica u BiH.

Na kraju svečanosti podijeljene su simbolične novčane nagrade učenicima koji su uspješno sudjelovali na školskim natjecanjima i njihovim mentorima, te su uručene zahvalnice Udruzi umirovljenika Općine Kalnik i Nogometnom klubu “Kalnik” za predan rad u protekloj godini.

Nakon službenog dijela, uslijedilo je otvorenje 5. izložbe vina “Kalničkih goric” u organizaciji Udruge vinogradara i vinara sv. Martin Kalnik. Na samom početku, pozdravnu riječ uputila je predsjednica udruge Jasmina Žibrin. Dodijeljeno je 11 zlatnih, 21 srebrna i 12 brončanih medalja. Brončane medalje dobili su Mladen Gašparić, Dragutin Posavec, Luka Varović (2), Kalnička poljoprivrdna zadruga (3), Vlado Kokotec, Marko Remetić, Zvonimir Varović i Stjepan Rod. Srebro su osvojili Darko Bedenic, Velimir Bogdanović, Stjepan Bugarin (3), OPG Dragutin Posavec, OPG Štefanec, Premil Radić, Stjepan Videković (3), Snježana Šamec, Željko Marković (2), Marko Hasanec, Danijel Gerić, Miljenko Bosek, Tihomir Blašković i Kalnička poljoprivredna zadruga. Zlatnu medalju osvojili su Kalnička poljoprivredna zadruga (muškat), OPG šafran (rajnski rizling), Stjepan Radić (mješavina), OPG šafran (mješavina), Dragutin Bermanec (mješavina), Dragutin Bermanec (sivi pinot), Stjepan Bugarin (mješavina), Danijel Gerić (graševina), Željko Marković (mješavina), Miljenko Trninić (mješavina), Jasmina Žibrin (pinot bijeli) i Jasmina Žibrin (mješavina).
Dobitnicima je čestitao načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer te zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Mario Martinčević.

Nakon službenog dijela, okupljeni su se zadržali na večeri uz platno na kojem su zajedno pratili ogled ‘Vatrenih’ i Rusa.

8. srpnja 2018.

Program povodom obilježavanja Dana Općine Kalnik u nedjelju je privukao posjetitelje iz raznih krajeva Hrvatske.
Festival narodnih običaja, pjesme i plesa bio je pravi mamac za publiku željnu domaćeg zvuka i prikaza narodnih običaja. Osim pjevačkih i tamburaških, sudionici Festivala pripremili su i plesne koreografije. Na Festivalu su nastupili: Udruga umirovljenika Općine Kalnik (Kalnički slavuji) uz tamburašku pratnju iz Žabna, Udruga „Potkalnički plemenitaši“ Gornja Rijeka – plesna skupina Sidonija, Ženski pjevački sastav „Lile“ Sveti Ivan Žabno, Družina humora, muzike i pjesme (Milan Odoran i TS “Nova nada”), Limena glazba „Sv. Martin“ Breznički hum, Udruga umirovljenika „Prigorčica“ za općine Breznica i Visoko, Udruga umirovljenika Općine Bedenica, Udruga umirovljenika i građana “Radost“ Križ.

Nakon završetka festivalskog programa kojeg je vodila Tihana Gjurašin, svi posjetitelji su se mogli besplatno počastiti s volom pečenim na ražnju, grahom, gulašom, filekima i ribom. Općinski načelnik Mladen Kešer i njegov zamjenik Mario Filipašić nisu promatrali kako teče manifestacija, već su aktivno sudjelovali u pripremanju jela i u posluživanju hrane i pića.

Članice Udruge žena Koprivnički Bregi predstavile su “Bregofsku pitu”, specijalitet podravske kuhinje od domaćeg razvučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha. Predsjednica udruge naglasila je da je “Bregofska pita” posebna jer se radi u Koprivničkim Bregima više od 200 godina i u nju idu samo orasi, grožđice i jabuke, jela se nekad samo u imućnijim obiteljima jer je skup kolač, pretežno za Božić pa je imala naziv i Božićna pita. 2012. godine udruga je zaštitila “Bregofsku pitu” kao kulturno nematerijalno dobro RH.

Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Koprivnica prikazala je kratku pokaznu vježbu i izložila svoju opremu kako bi posjetitelje upoznala sa svojim radom.

Udruga “Potkalnički konjari” prezentirala je svoj rad i omogućila posjetiteljima jahanje konja.

Po završetku festivalskog programa, posjetitelje su do večeri zabavljali glazbeni sastav Lidija i Domino band i TS Frontmeni.

9. srpnja 2018.

Trodnevna proslava obilježavanja Dana Općine Kalnik završila je u ponedjeljak svečanim misnim slavljem ispred crkve sv. Brcka biskupa u Kalniku.

Izvor (foto): prigorski.hr
Skip to content