Logotip web stranice kalnik.hr
Pregled proslave 22. obljetnice Dana Općine Kalnik

Pregled proslave 22. obljetnice Dana Općine Kalnik

 

 

Općina Kalnik ovog je vikenda proslavila 22. godinu postojanja.

U subotu, 6. srpnja u Domu hrvatskih branitelja na Kalniku održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na koju su se odazvali brojni gosti među kojima su bili general Mladen Markač i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Uručene su nagrade učenicama i učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima Loreni Sokač Matušec, Gabrijeli Štriga, Mihaelu Sudar i Emi Navoj, a nagrađeni su i njihovi mentori Milenko Jelača, Goran Mamić i Martina Krnjić.
Na kraju sjednice dodijeljena su priznanja najzaslužnijima za razvoj Općine Kalnik. Nagrada za životno djelo uručena je veterinaru Milanu Vitanović i doktoru Miroslavu Samovojska koji iz zdravstvenih razloga nije nazočio svečanoj sjednici.  Zahvalnice su dobili Udruga kineziologa Križevci, Planinarsko društvo Kalnik – Križevci i Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Koprivnica. Nagradu za iznimno postignuće i promociju Općine Kalnik dobili su Udruga umirovljenika i mještanin Saša Višak. Generalu Mladenu Markač uručena je Povelja o imenovanju počasnim građaninom Općine Kalnik. On se zahvalio u ime svih nagrađenih.
U ime nazočnih načelnika čestitku povodom Dana općine Kalnik uputio je načelnik Općine Bedenica Slavko Cvrlja, a načelnik Općine Kostajnica iz Republike Srpske Drago Bundalo darovao je Dječjem vrtiću “Kalnički jaglac” brojne igračke.
Fotogaleriju možete pogledati OVDJE

Obilježavanje Dana Općine Kalnik u nedjelju 7. srpnja započelo je 6. Izložbom vina “Kalničkih goric 2019.” u organizaciji Udruge vinograda i vinara sv. Martin Kalnik. Dodijeljeno je 15 zlatnih, 11 srebrnih i 7 brončanih medalja, a 2 vina dobila su priznanje. Zlatnu medalju osvojili su Zoran Radiček (Traminac), OPG Šafran (Kleščec), Vinarija Kešer (Cabernet Sauvignon), OPG Posavec (Rose Frankovka), Vinarija Šafran (Graševina), OPG Šafran (Silvanac zeleni), Miljenko Sokač (mješavina), Vinarija Kešer (Rajnski rizling), Miljenko Trninić (mješavina), OPG Posavec (Frankovka), OPG Posavec (graševina), Dragutin Bermanec (Sivi pinot), Vinarija Kešer (chardonnay 2017., i 2018.). Dobitnicima su čestitali predsjednik udruge Luka Radiček, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnik Grada Kastva Dean Jurčić.
Fotogaleriju možete pogledati OVDJE

Zatim je krenula procesija prema župnoj crkvi sv. Brcka biskupa gdje je održano svečano misno slavlje.
Program je nastavljen od 13 sati na središnjoj pozornici kroz Festival narodnih običaja, pjesme i plesa. Nastupili su mališani iz Dječjeg vrtića “Kalnički jaglac”, Folklorna skupina Osnovne škole Kalnik, Pjevačka sekcija Udruge umirovljenika Općine Kalnik “Kalnički slavuji”, Udruga Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke – Plesna skupina Sidonija, Udruga umirovljenika “Prigorčica” za Općine Breznica i Visoko, Ženski pjevački sastav “Lile” iz Svetog Ivana Žabna, Udruga umirovljenika i građana “Radost” Križ, Mješoviti zbor Milka Trnina – Vezišće, Udruga umirovljenika Općine Bedenica, Udruga amatera i zborskih pjevača Kupljenovo.
Udruga žena Bregi iz Koprivničkih Brega predstavila je Bregofsku pitu – specijalitet podravske kuhinje od domaćeg razvučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha.
Održano je i projahivanje Kalnikom u organizaciji Udruge “Potkalnički konjari” Sv. Petar Orehovec.
Na proslavi su svi posjetitelji mogli besplatno kušati razne delicije – prženu ribu, paprikaš, grah, fileke, vola na ražnju i okrijepiti se hladnom kapljicom.
Bogate fotogalerije možete pogledati na sljedećem linkovima:
https://prigorski.hr/dan-opcine-kalnik-festa-za-mjestane-i-posjetitelje-uz-stare-obicaje-pjesmu-ples-besplatnu-hranu-i-pice/
https://prigorski.hr/foto-video-potkalnicki-plemenitasi-ponos-gornje-rijeke/

Trodnevna proslava obilježavanja Dana Općine Kalnik završava u utorak, 9. srpnja na samo “Brckovo” svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Brcka biskupa u Kalniku.

Skip to content