Logotip web stranice kalnik.hr
Problematika preseljenja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Ispostava Križevci

Problematika preseljenja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Ispostava Križevci

Poljoprivredni proizvođači s područja Općine Kalnik, nakon vijesti o preseljenju Agencije za plaćanja u poljoprivredi iz Križevaca u Koprivnicu, pismenim putem izrazili su svoje nezadovoljstvo tom viješću. Općinski načelnik Općine Kalnik podržava poljoprivredne proizvođače, te je o tome odmah obavjestio Koprivničko-križevačku županiju kako bi se pokušalo spriječiti preseljenje Agencije iz Križevca u Koprivnicu.

SKUPINA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA

S PODRUČJA OPĆINE KALNIK

Kalnik, 25. studeni 2012.

OPĆINA KALNIK

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

PREDMET: Problematika preseljenja Agencije za poljoprivredu, Ispostava Križevci

Poštovani,

Svakim danom se suočavamo s brojnim promjenama zakonskih propisa i pravilnika kojima se regulira poljoprivredna proizvodnja i ostala pitanja vezana uz poljoprivredu. Promjene se odvijaju vrlo brzo i nepovoljno za nas poljoprivredne proizvođače. Poljoprivredna proizvodnja je zahtjevna i traži velika odricanja nas proizvođača koji radimo od jutra do večeri i uz to smo dužni po noći čitati zakonske propise i pravilnike koji se može reči svakodnevno mijenjaju. Na kraju se naš trud nagradi niskim otkupnim cijenama poljoprivrednih proizvoda tako da jedva pokrivamo troškove naše proizvodnje.

Zbog nedostatka vremena i dinamike same poljoprivredne proizvodnje važno nam je da se u što kraćem vremenu mogu obaviti poslovi koji su vezani uz državne institucije (Agencija za plaćanje u poljoprivredi, Katastar, Poljoprivredna savjetodavna služba i druge) kojima moramo podnositi brojnu dokumentaciju koja se od nas traži temeljem zakonskih propisa.

Umjesto da nadležni organi te institucije približe poljoprivrednim gospodarstvima, na način da nam se olakša dostava i prikupljanje određene dokumentacije koja regulira našu proizvodnju oni nam sve više otežavaju tako da ćemo sada, kako čujemo, za sve potrebe Agencije za plaćanje u poljoprivredi morati u Koprivnicu koja će se iz Križevaca tamo preseliti. Organi koji donose zakonske propise i pravilnike kojima reguliraju poljoprivrednu proizvodnju nisu sigurno nikada obišli nas poljoprivredne proizvođače i vidjeli naše stvarne probleme s kojima se suočavamo jer se tada ne bi sigurno događale ovakve stvari.

Da li je Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH upoznata s problematikom sela? Da li nije već dovoljno oštećena poljoprivredna proizvodnja gubitkom stočnog fonda radi smanjenja cijena mlijeka, pa nam se žele nametnuti dodatni troškovi i gubljenje vremena koji će nam nastati preseljenjem Agencije za plaćanje u poljoprivredi iz Križevaca u Koprivnicu. Ako pogledamo udaljenost između Kalnika i Koprivnice, zapitamo se koliko nam treba vremena za vađenje dokumentacije ako naš dan započinje rano ujutro te se iz naših štala odmah moramo žuriti u Koprivnicu, koja je od Kalnika udaljena 50 kilometara, kako bismo stigli još za vrijeme radnog vremena sa strankama tih institucija. Još veći i nerješiv problem je kod proizvođača koji nemaju svojeg vlastitog prijevoznog sredstva kojim bi mogli doći do Koprivnice jer kalničko područje nije direktno prometno povezano sa Koprivnicom javni prijevozom. Time bi se tim proizvođačima potpuno onemogućilo pravodobno obavljanje poslova u Agenciji. Putovanje u Koprivnicu za nas predstavlja materijalni trošak, gubitak vremena i najvjerojatnije gužve jer svi poljoprivredni proizvođači u našoj županiji imaju iste potrebe koje mogu obaviti u istom vremenskom periodu.

Da bi se olakšalo samim poljoprivrednim proizvođačima potrebno je ostaviti Ispostavu Agencije za plaćanje u poljoprivredi u Križevcima, jer će njezinim preseljenjem doći do napuštanja poljoprivredne proizvodnje, te odlaska stanovnika iz sela.

SKUPINA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA

S PODRUČJA OPĆINE KALNIK

(prema popisu i potpisima u prilogu)

Skip to content