Logotip web stranice kalnik.hr
Projekt FORCEP pod projektnim brojem: 101054252-CERV-2021-CITIZENS-TOWN-NT – sastanak u Sloveniji

Projekt FORCEP pod projektnim brojem: 101054252-CERV-2021-CITIZENS-TOWN-NT – sastanak u Sloveniji

Projekt FORCEP, pod projektnim brojem: 101054252-CERV-2021-CITIZENS-TOWN-NT, održao je značajan sastanak u Sloveniji od 16. do 18. siječnja 2023. godine.

Ovaj sastanak okupio je različite dionike kako bi surađivali i razmjenjivali najbolje prakse usmjerene na promicanje održivog urbanog razvoja, rješavanje problema nezaposlenosti i osnaživanje socijalno isključenih skupina. Mjesto održavanja ovog sastanka bila je Općina Novo mesto i druga povezana mjesta, a sudionici su bili smješteni u Hotelu i apartmanima Ravbar.
Dana 16. siječnja, sudionici su pristizali tijekom dana i prijavljivali se u svoje smještaje. Dan je zaključen večerom dobrodošlice u Gostišču Loka, čime je uspostavljen neformalan ton za umrežavanje i početnu interakciju među sudionicima. Ova je večera bila presudna za poticanje osjećaja zajedništva i opuštanje sudionika u duhu suradnje na sastanku.
Službeni postupak započeo je 17. siječnja jutarnjom sjednicom u Gradskoj vijećnici Općine Novo mesto. Početni segment uključivao je pozdravne govore i kratku prezentaciju projekta FORCEP, pružajući sveobuhvatan pregled ciljeva projekta, vremenskog okvira i ključnih prekretnica. Značajna prezentacija o Strategiji održivog urbanog razvoja Novog mesta, pod nazivom “Grad povijesti i budućnosti,” istaknula je razvojnu viziju grada, integrirajući očuvanje povijesti s budućim rastom. Nakon jutarnjeg dijela, sudionici su prošetali do Razvojno-obrazovnog centra Novo mesto (RIC NM). Ovo putovanje ne samo da je omogućilo kratko istraživanje grada, već je i simboliziralo prijelaz s teoretskih rasprava na praktične uvide. U RIC-u NM studijski posjet bio je usmjeren na razmjenu dobrih praksi u borbi protiv nezaposlenosti i osnaživanju socijalno isključenih skupina. Ova je sesija bila ključna u pružanju praktičnih uvida i primjera iz stvarnog svijeta relevantnih za ciljeve projekta.
Nakon mrežnog ručka u Gostilnici Barba, sudionici su nastavili do Razvojnog centra Novo mesto: Poduzetničkog inkubatora Podbreznik i Europe Direct Pointa. Ovdje su održane sesije o politikama i programima EU-a koji se odnose na zaštitu okoliša i zeleno tržište rada, uključujući prezentaciju. Te su rasprave naglasile važnost integracije održivosti s gospodarskim razvojem i pružile su inovativne pristupe poticanju zelenog poduzetništva.
Poslijepodne je završeno povratkom u središte grada i pješačenjem po Starom gradu Novog mesta. Ova turneja ponudila je sudionicima dublje razumijevanje kulturnog i povijesnog konteksta grada, povećavajući njihovu zahvalnost za lokalno okruženje. Dan je završio još jednom večerom u Gostišču Loka, pružajući daljnje prilike za razmišljanje i neformalne razmjene. Dana 18. siječnja, sudionici su doručkovali u svom hotelu prije nego što su se odjavili i pripremili za polazak. Ovo posljednje jutro omogućilo je sudionicima da konsolidiraju svoja znanja i dodatno se povežu prije odlaska iz Novog mesta.
Sastanak FORCEP-a u Sloveniji bio je ključni događaj koji je omogućio razmjenu znanja i najboljih praksi među europskim partnerima. Kroz prezentacije, studijske posjete i interaktivne sesije, sudionici su stekli dragocjene uvide u održivi urbani razvoj, strategije za smanjenje nezaposlenosti i metode za osnaživanje marginaliziranih zajednica. Događaj nije samo unaprijedio ciljeve projekta FORCEP, već je također ojačao mrežu suradnje među europskim općinama i organizacijama posvećenim poticanju društvenih inovacija i kohezije.

EVENT DESCRIPTION SHEET Slovenija FORCEP

Skip to content