Logotip web stranice kalnik.hr
Saša Višak iz Kalnika najbolji je hrvatski orač u 2018. godini

Saša Višak iz Kalnika najbolji je hrvatski orač u 2018. godini

 

 

 

Saša Višak iz Kalnika najbolji je hrvatski orač u 2018. godini, a orači iz Koprivničko-križevačke županije
ponovno su najbolja ekipa orača u Republici Hrvatskoj
 

Saša Višak i Josip Martinović sa 16. natjecanju u oranju Republike Hrvatske, u našu su Županiju donijeli 2 zlata i 1 broncu.

U subotu, 25. kolovoza 2018., u Osijeku, u sklopu 5. Farm Showa, održano je 16. natjecanje u oranju traktorima i  7. državno natjecanje u oranju konjima Republike Hrvatske. koje je otvorio dopredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Natjecatelji iz Koprivničko-križevačke županije ponovno su postigli izuzetan uspjeh, osvojivši ekipno 1. mjesto. Saša Višak najbolji je hrvatski orač u kategoriji plugova ravnjaka, a Josip Martinović plasirao se na treće mjesto u kategoriji plugova premetnjaka.

Osim naših natjecatelja, ekipu Koprivničko-križevačke županije činili su Tatjana Međimurec kao sudac, a Tomislav Berend i Zoran Radiček kao mjeritelji dubine oranja. Tvrtka PSC Ferenčak d.o.o. prevezla je traktore i plugove u Osijek i natrag.

Naše su natjecatelje bodrili predsjednik županijske Udruge orača Darko Novotni, Denis Maksić i Zdenka Matić iz Upravnog odjela za gospodarstvo,komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko -križevačke županije obitelji natjecatelja, ali i organizirani navijači iz općine Kalnik.

Natjecao se 31 orač iz 16 županija – 16 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka, a u oranju konjima nastupila su 4 natjecatelja: Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Adam Dorić iz Brodsko-posavske županije, Zdravko Bičanić iz Požeško-slavonske županije, te Josip Dugaja iz Virovitičko-podravske županije.

Rezultati:

Plug ravnjak

  1. mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija
  2. mjesto Mihael Sklizović, Osječko-baranjska županija
  3. mjesto Fran Andrej Jalušić, Međimurska županija

Plug premetnjak

  1. mjesto Ivan Spudić, Karlovačka županija
  2. mjesto Zoran Kosanović, Bjelovarsko-bilogorska županija
  3. mjesto Josip Martinović, Koprivničko-križevačka županija

Ekipno:

  1. mjesto Koprivničko-križevačka županija
  2. mjesto Karlovačka županija
  3. mjesto Osječko-baranjska županija

Saša i Josip, iako mladi po godinama, iskusni su i vješti orači koji su već nekoliko puta predstavljali našu Županiju na državnim natjecanjima.

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja o oranju ostvaruju pravo da predstavljaju Republiku Hrvatsku na 66. svjetskom natjecanju u oranju u koje će se iduće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama, u periodu 30. 8. – 1.9. 2019. u državi Minnesota.

Podsjetimo, Saša Višak iz općine Kalnik već je dva puta kao pobjednik državnih natjecanja u oranju predstavljao Republiku Hrvatsku na svjetskim natjecanjima. Godine 2016. u Engleskoj, na 63. svjetskom natjecanju, a lani u dalekoj Keniji, na 64. svjetskom natjecanju orača gdje je u oštroj konkurenciji 23 najbolja svjetska orača plugom ravnjakom plasmanom na 10. mjesto, naš Saša postigao izniman rezultat. Želimo mu sličan uspjeh i u Americi!

Koprivničko-križevačkoj županiji zahvaljujemo na potpori i razumijevanju od samog početka organiziranja oračkih natjecanja, a nabavku oba natjecateljska pluga naši orači opravdali su uspjesima na natjecanjima koje postižu posljednjih godina. Ovo je treća godina za redom da je ekipno naša oračka ekipa osvojila pehar zlatnog sjaja.

Velika zahvala i općini Kalnik na razumijevanju i potpori natjecateljima koji dolaze iz općine Kalnik i postižu izuzetne rezultate.

mr. sc. Tatjana Međimurec,
predsjednica Nadzornog odbora Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

Skip to content