Logotip web stranice kalnik.hr
U sklopu obilježavanja Dana Općine Kalnik otvoren dječji vrtić na Kalniku

U sklopu obilježavanja Dana Općine Kalnik otvoren dječji vrtić na Kalniku

U nedjelju 12. srpnja 2015. godine proslavili smo 18. rođendan Općine Kalnik. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras otvorio je novoizgrađeni dječji vrtić. Uz ministra Marasa, brojni gosti i uzvanici prisustvovali su svečanosti pa je tu bio i njegov zamjenik Dražen Pros, zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj, saborski zastupnici Vedran Babić i Dubravko Bilić, ujedno i gradonačelnik Ludbrega, načelnici općina Gornja Rijeka, Drnje, Hraščina: Darko Fištrović, Slavko Loth, Branko Tukač i drugi, gradonačelnik poljskoga grada Zlotoryje Robert Pawlowski sa svojim suradnicima, veleposlanik Republike Indonezije u Hrvatskoj Agus Sardjana, predstavnici izvođača radova tvrtke „Radnik“ Križevci te naravno sami mještani Kalnika.

PROSLAVA 18. ROĐENDANA OPĆINE KALNIK

MINISTAR GORDAN MARAS  OTVORIO DJEČJI VRTIĆ „KALNIČKI JAGLAC“

Temeljni kamen za izvođenje radova dogradnje i rekonstrukcije Dječjeg vrtića „Kalnički jaglac“ uz kalničku je osnovnu školu položen lani 20. studenoga na Međunarodni dan djeteta. Ove godine pak, u nedjelju, 12. srpnja,  u samoj završnici ovogodišnjih Dana i uz 18. rođendan općine Kalnik, „Kalnički jaglac“ je svečano otvoren i spreman je za uporabu i korištenje od svojih najmlađih stanovnika. Vrijednost investicije „Kalničkoga jaglaca“ doseže 2.096.186,18 kuna s uključenim PDV-om. Njezinom zaokruženju je samo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, lani i ove godine, doprinjelo s milijun 326 tisuća kuna, a s oko 500 tisuća kuna i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sama Općina Kalnik sudjelovala je u cijeloj investiciji s tek 15 posto sredstava. Vrtić je projektirala Martina Kašik iz  križevačke tvrtke Kašik. Zamišljen je kao niskoenergetski objekt za djecu jasličke i  vrtićke dobi, te predškolskog uzrasta.  Za nadzor izvođenja radova bila je zadužena Nada Hajduk Volarić; a nadzornik strojarskih radova bio je Dražen Kovač iz Križevaca. Značaj investicije ogleda se u njezinom pridonošenju razvoju Općine Kalnik u smislu poboljšanja kvalitete života i standarda, što će rezultirati oživljavanjem same općine, rečeno je na svečanosti. Također se stvaraju preduvjeti za kvalitetniji život mještana, preduvjeti za demografsku obnovu i sprečavanje odlaska stanovništva s područja kalničke općine.

 https://www.youtube.com/watch?v=lEWFzE7EJn0&feature=share

Brojni su gosti i uzvanici priključili se u nedjelju mještanima Kalnika na proslavi 18. rođendana njihove općine. Po prvi put na svečanost je došao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, bio je tu i njegov zamjenik Dražen Pros, pa zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj, saborski zastupnici Vedran Babić i Dubravko Bilić, ujedno i gradonačelnik Ludbrega, načelnici općina Gornja Rijeka, Drnje, Hraščina: Darko Fištrović, Slavko Loth, Branko Tukač i drugi,  gradonačelnik poljskoga grada Zlotoryje Robert Pawlowski sa svojim suradnicima, veleposlanik Republike Indonezije u Hrvatskoj Agus Sardjana, predstavnici izvođača radova tvrtke „Radnik“ Križevci, te naravno sami mještani Kalnika, od onih najmlađih do najstarijih.

Uz pomoć sestre i brata, četverogodišnje Eme i sedmogodišnjeg Karla Alekse, vrtić su  otvorili ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, koji je na otvaranju „Kalničkog jaglaca“, među ostalim, kazao „Kad smo prije godinu dana počeli razgovarati o ovom projektu, puno njih mi se smijalo i reklo da je to zapravo bacanje novaca. Dodali su da je to investicija koja općini Kalnik možda niti ne treba. Ja vas sad pitam, da li ta investicija treba djeci koja su ovdje s nama? Treba li roditeljima koji će u budućnosti morati ići na svoje poslove, a djecu ostaviti u rukama koje uistinu znaju kako ih pripremiti za život, za osnovnu i srednju školu, za fakultet?! Ovo danas je zapravo veliki dan za 18. rođendan općine Kalnik. Siguran sam da ćemo ovakve projekte otvarati i iduće godine, gospodarske, sportske, uz podršku, nadam se, nadležnih ministarstava, kako bi ovaj predivni kraj bio mjesto dobro življenja, mjesto sreće, mjesto budućnosti.“ – kazao je načelnik Mladen Kešer.

Da je vrtić i službeno otvoren proglasio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Pritom je kazao: „Vaš načelnik je imao viziju. Kada je krenula gradnja ovog vrtića, neki su govorili da su prethodnu godinu bila samo tri novorođena djeteta. Nakon što se vrtić počeo graditi sljedeće godine ih je već bilo 24, a ove je godine već 18 novorođenih. Znači, ono što je bitno, radimo to za našu djecu, da im ovdje bude ljepše, da se ovdje uče životu, druže sa svojim prijateljima, da roditeljima bude jednostavnije raditi i da znaju da su im djeca na sigurnom. Kao što je kazao i načelnik, trebamo im osigurati da sutra imaju i škole i posao i da  ne moraju odlaziti u svijet nego da ostaju u svojoj Hrvatskoj. Nadam se da ćemo u budućnosti raditi i na gospodarskim stvarima, da ćete i dalje imati kvalitetne programe koji će se moći financirati, da će otvarati i radna mjesta, zapošljavati ljudi“ – kazao je ministar Maras na otvaranju vrtića.

Božji blagoslov na novosagrađenu zgradu vrtića i sve koji će ga koristiti zazvao je župnik u župi svetoga Brcka u Kalniku velečasni Zlatko Lepčić.

U ime izvođača radova, prigodno se s čestitkom obratio član Uprave tvrtke „Radnik“ Ivan Knok, zahvaljujući pritom Općini Kalnik što im je povjerila ovaj posao, te dodao“Smatram da smo na zadovoljavajući način ovaj posao izveli i kvalitetno i u rokovima prema dogovoru.“ Uime tvrtke „Radnik“ Ivan Knok je, u znak sjećanja na otvaranje vrtića darovao umjetničku sliku Ivana Andrašića na kojoj su vrtić, Kalnik i crkva svetoga Brcka biskupa u Kalniku.

Po otvaranju „Kalničkog jaglaca“, učenici Osnovne škole Kalnik, u jednom od prostora vrtića u kojem će se ubuduće skrbiti o najmlađim stanovnicima Općine Kalnik, izveli su kraći prigodni program.

Programi uz 18. rođendan Općine Kalnik započeli su 2. izložbom vina koju je organizirala Udruga vinogradara i vinara „Sveti Martin“ Kalnik, a koju je jučer otvorio gradonačelnik Zlotoryje Robert Pawlowski. Od 22 ocjenjivana vina njih šest je nagrađeno zlatnom medaljom; sedam vina je nagrađeno srebrnom, a 8 vina brončanom medaljom, dok je jednom vinu dodijeljeno priznanje.

U 11 sati je u župnoj crkvi slavljena sveta misa koju je predvodio velečasni Zlatko Lepčić, a poslijepodne je ispunjeno nastupima kulturno – umjetničkih društava, udruga i limene glazbe iz Brezničkog Huma, Kalnika, Gornje Rijeke, Ljubeščice, Samarice, Svetog Petra Orehovca, Gornjeg Maslarca, Breznice i Visokog, te Kupljenovog.

Povodom proslave i obilježavanja Dana općine, učenicima koji su postigli iznimna postignuća na županijskom ili državnom natjecanju i njihovim mentorima, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer dodijelio je novčane nagrade. Primili su ih: Mateja Golec i mentorica Brankica Črček; Karolina Bugarin i mentor Davor Holenda; Lorena Golub i mentorica Ivana Mišćević; Maja Crnčić, Maja Faltak, Lorena Golub i Anja Marković i njihova mentorica Ana Radić; Mateja Golec i njezin mentor Zoran Bezjak; Barbara Koretić, Emanuel Benjak, Mateja Golec, Viktorija Biškup, Karolina Bugarin i Doroteja Radić i njihova mentorica  Branka Medaković, koja je uime svih njih i škole zahvalila na općinskim nagradama.

Zvonko Kralj, brat prvog načelnika Općine Kalnik Milana Kralja, za svojeg je brata primio posthumno priznanje, zahvalnicu za sve što je radio i postigao za boljitak općine. U prigodi Dana općine na kući Milana Kralja postavljena je i spomen ploča. Zvonko Kralj je kazao da bi njegov brat bio zadovoljan ovom zahvalom, jer je nesebično sebe davao za društveni rad.

Turistička zajednica Općine Kalnik je podijelila priznanja za naj-vuzmice koje su gradili mještani 10 kalničkih sela u prigodi blagdana Uskrsa i najbolje ekipe koje su osvojile jedno od prva tri mjesta na malonogometnom turniru u okviru ovogodišnjih „Kalničkih uncutarija“.

Još jedan je događaj označio proslavu 18. rođendana Općine Kalnik. Naime, zahvaljujući prijateljstvu koje se razvilo kroz projekt „Europa za građane“ između poljskoga grada Zlotoryje i hrvatske Općine Kalnik, gradonačelnik Zlotoryje Robert Pawlowski i kalnički načelnik Mladen Kešer su potpisali povelju o prijateljstvu kroz koju će razvijati i druge odnose, osim postojećih prijateljskih, a za to ima interesa i s jedne i s druge strane, posebice u dijelu zajedničkog apliciranja na natječaje Europske unije.

Kalniku će tu svakako dobro doći iskustvo grada Zlotoryje koji je s europskim novcem do sada već uspješno realizirao čak 30 EU projekata, te razvoju svojega grada na različitim područjima djelovanja priskrbio oko 26 milijuna eura.  Poljaci su tijekom proteklih dana uzvratili posjet Kalničanima koji su prije dva tjedna boravili u Zlotoryji u sklopu projekta „Europa za građane“. Povelja o prijateljstvu je kruna toga projekta ostvarena jučer na Danu općine u prisutnosti mještana Općine Kalnik i gostiju iz Zlotoryje, gradonačelnika Roberta Pawlowskog i njegovih suradnika.

Fotografije možete pogledati na Facebook stranici TZO Kalnik:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.891377827566625.1073741842.568284993209245&type=3&uploaded=41

Skip to content