Logotip web stranice kalnik.hr
Završni skup LAG-a PRIZAG-a u Visokom

Završni skup LAG-a PRIZAG-a u Visokom

Općina Visoko bila je domaćin završnog skupa projekta „Sudjelovanje stanovnika u održivom razvoju regije“. O samom projektu govorila je Višnja Jelić Mück predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj koja je naglasila da je ovaj Projekt ostvaren u partnerstvu Hrvatske mreže za ruralni razvoj s češkom udrugom Centar za organiziranje zajednice Srednja Moravska iz Prerova, uz financijsku podršku Europske komisije u okviru sheme PHARE 2006. Ruralni razvoj na tragu europskog pristupa LEADER (LIDER) podrazumijeva povezivanje lokalnih zajednica u ruralnim područjima u razvojno partnerstvo, lokalnu akcijsku grupu (LAG) koja izrađuje i provodi strateški plan održivog razvoja svog područja.

U partnerstvu su ravnomjerno zastupljene sve društvene skupine, a LAG mora imati pravnu osobnost. U Hrvatskoj je dosad osnovano pet LAG-ova koji su svi registrirani kao udruge.

Važniji rezultati ovog projekta su: prigorsko-zagorski LAG PRIZAG koji je registriran kao udruga, inače peti hrvatski LAG, a čine ga Grad Novi Marof i deset općina na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko- križevačke županije među kojima je i Općina Kalnik. Tu su, također, definirani elementi strateškog plana održivog razvoja područja, 22 predstavnika lokalnog partnerstva obučena za ruralni razvoj i rad u LAG-u, održana je studijska posjeta češkim LAG-ovima i organizacijama za ruralni razvoj uz otvorenu mogućnost daljnje suradnje, a osviještena lokalna javnost i vodstva jedinica lokalne samouprave spremni su na podržavanje djelovanja LAG-a.

U sklopu skupa u Visokom održan je i mali “Sejem udruga i poduzetnika” s područja LAG-a koji je ujedno i prvi projekt LAG-a na upoznavanju i povezivanju Udruga i poduzetnika.

Općina Kalnik predstavila se preko Turističke zajdnice i tvrtke Kalničanka proizvodi d.o.o.

Skip to content