Logotip web stranice kalnik.hr
Žetva na starinski način

Žetva na starinski način

Udruga Kalnički šljivari upriličila je po prvi puta prikaz žetve na starinski način. Oko 20 članova KUD-a Kalnik okupilo se na polju u Kalničkom Popovcu gdje su najprije srpovima poželi zrelo žito, složili ga u stavice, a potom su ga kolima s konjskom zapregom odvezli do središta sela.

Tamo su žito vršili na drešu. Predsjednik Udruge Kalnički šljivari Stjepan Slavečki je rekao kako im je cilj ovom manifestacijom mlađim naraštajima prenijeti tradiciju baka i djedova. Stariji mještani Kalničkog Popovca prisjetili su se tom prilikom koliko su nekada truda i muke uložili u žetvene poslove, a kakve su strojeve pritom koristili podsjetili su ih članovi Old timer kluba KLIP iz Kriľevaca. članice Udruge Kalnički šljivari za tu su priliku pripremile starinske specijalitete bez kojih nekada žeteoci nisu odlazili u polje.

U manifestaciji su sudjelovali i članovi Konjogojske udruge iz Svetog Petra Orehovca, a podršku projektu, koji bi od sljedeće godine trebao zaživjeti, dao je i načelnik Općine Kalnik Božidar Kovačić i to kao aktivni član KUD-a Kalnik i sudionik ľetve. (tekst iz RKC-a)

Skip to content