Logotip web stranice kalnik.hr
Javni natječaj za prodaju nekretnine k.o. Kalnik

Javni natječaj za prodaju nekretnine k.o. Kalnik

Na temelju članka 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima („Narodne novine“ broj 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14, 81/15. – pročišćeni tekst, 94/17), članka 6. i 9. Odluke o načinu raspolaganja, korištenja i upravljanja nekretninama u vlasništvu Općine Kalnik („Službeni glasnik Koprivničko-križevačke županije” broj 4/18), Odluke Općinskog vijeća Općine Kalnik o raspisivanju javnog natječaja za prodaju nekretnine u k.o. Kalnik, KLASA: 944-01/24-01/02, URBROJ: 2137-23-03-24-2, od 4. srpnja 2024., raspisuje se

JAVNI NATJEČAJ
za prodaju nekretnine u k.o. Kalnik

I. Predmet ovog javnog natječaja je prodaja nekretnine u posjedu Općine Kalnik i to:

Broj ZK uloška – 2666
Broj posjedovnog lista – 1474
k.č.br. – 343/3
k.o. – Kalnik
Oznaka zemljišta – PAŠNJAK
Površina u m2 – 3.454
Početna cijena u eurima – 12.500,00

– namjena nekretnine sukladno prostorno planskoj dokumentaciji je građevinsko zemljište,
– u početnu cijenu uključeni su i troškovi procjene nekretnine od strane ovlaštenog sudskog vještaka,
– kupac je dužan o svom trošku srediti zemljišno knjižno stanje nekretnine.

II. Uz ponudu treba priložiti dokaz o uplaćenoj jamčevini u iznosu od 1.250,00 eura.

III. Javni natječaj provodi se prikupljanjem pisanih ponuda.

IV. Pravo sudjelovanja na javnom natječaju imaju sve fizičke osobe državljani Republike Hrvatske i državljani članica Europske unije te pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj i državama članicama Europske unije. Ostale strane pravne i fizičke osobe mogu sudjelovati na natječaju ako ispunjavaju zakonom propisane uvjete za stjecanje prava vlasništva na području Republike Hrvatske, a koje dostave dokaz da su uplatile jamčevinu za nekretninu iz točke I. ovog javnog natječaja.

Jamčevina se uplaćuje na žiro račun HR0623600001856000008 otvoren kod Zagrebačke banke d.d., model broj HR68, s pozivom na broj: 9016 – OIB ponuditelja, a uplaćuje se u korist Proračuna Općine Kalnik, s naznakom „Jamčevina za natječaj – prodaja nekretnine“.

Jamčevine koje su priložili ponuditelji čije ponude nisu prihvaćene, bit će im vraćene bez obračunavanja zakonske zatezne kamate, po završetku javnog natječaja, najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od donošenja odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja. Položena jamčevina sudionika javnog natječaja čija je ponuda prihvaćena zadržava se i uračunava u kupoprodajnu cijenu.
Ako sudionik u javnom natječaju, čija je ponuda prihvaćena i odabrana kao najpovoljnija, ne sklopi ugovor o kupoprodaji nekretnina u roku od 30 (trideset) dana od dana primitka obavijesti o rezultatima javnog natječaja, smatrat će se da je odustao od ponude te gubi pravo na povrat uplaćene jamčevine.

V. Pisane ponude moraju sadržavati:
– osnovne podatke o ponuditelju: ime i prezime, prebivalište, OIB, presliku osobne iskaznice i presliku domovnice (za fizičke osobe), odnosno naziv i sjedište, MB, OIB i presliku rješenja o registraciji (za pravne osobe),
– kontakt telefon,
– dokaz o uplaćenoj jamčevini,
– broj računa za povrat jamčevine sudionicima čije ponude ne budu prihvaćene ili u slučaju poništenja natječaja,
– ponudu novčanog iznosa kupoprodajne cijene u eurima.

Ponuda se predaje u zatvorenoj omotnici s naznakom “Ponuda za natječaj – prodaja nekretnine k.o. Kalnik – ne otvaraj“.

Rok za podnošenje ponuda je 8 (osam) dana od dana objave javnog natječaja na službenoj web stranici Općine Kalnik (www.kalnik.hr) odnosno od 6. do 14. kolovoza 2024. godine.

Nepravovremene i nepotpune ponude neće se razmatrati.

Ponuda se predaje u Općinu Kalnik neposredno ili poštom preporučeno na adresu primatelja: Općina Kalnik, Kalnik, Trg Stjepana Radića 5, 48260 Križevci.
Danom predaje ponude smatra se dan neposredne predaje ponude Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Kalnik, odnosno kad je ponuda upućena poštom preporučeno ili predana ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga, dan predaje pošti, odnosno ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga smatra se danom predaje ponude Općini Kalnik.

Otvaranje ponuda i postupak do donošenja Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja provesti će Povjerenstvo za provođenje postupka javnog natječaja za prodaju nekretnine k.o. Kalnik (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Otvaranje pristiglih ponuda obaviti će se najkasnije u roku od 8 (osam) dana od isteka roka za dostavu ponuda. Obavijest o vremenu i mjestu otvaranja ponuda bit će objavljena na službenoj web stranici Općine Kalnik, najkasnije 2 (dva) dana prije dana otvaranja ponuda.
Otvaranju ponuda mogu biti nazočni ponuditelji, odnosno njihovi ovlašteni predstavnici uz predočenje valjane punomoći.

Najpovoljnijom ponudom smatrat će se ona ponuda koja, uz ispunjenje uvjeta iz javnog natječaja, sadrži i najviši iznos kupoprodajne cijene koja mora biti izražena u eurima.

S ponuditeljem čija je ponuda izabrana kao najpovoljnija zaključit će se ugovor o kupoprodaji nekretnina pod uvjetima i na način u skladu sa zakonom i općim aktima Općine Kalnik.

U slučaju da ponuditelj čija je ponuda najpovoljnija odustane od ponude ili ne zaključi ugovor o kupoprodaji nekretnina, gubi pravo na povrat jamčevine s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama, a općinski načelnik može na prijedlog Povjerenstva nekretninu prodati drugom po redu najpovoljnijem ponuditelju, uz uvjet da prihvati najvišu ponuđenu cijenu prvog najpovoljnijeg ponuditelja ili će se raspisati novi natječaj.
Svi ponuditelji biti će obaviješteni o rezultatima javnog natječaja u roku 8 (osam) dana po obavljenom izboru najpovoljnije ponude.

Javni natječaj smatra se valjanim ako je pravovremeno podnesena barem 1 (jedna) ponuda koja ispunjava sve uvjete iz javnog natječaja i nudi barem početnu cijenu objavljenu u javnom natječaju.

VI. Kupoprodajna cijena podmiruje se jednokratno, najkasnije u roku od 30 (trideset) dana od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnina.

Ukoliko kupac zakasni s plaćanjem kupoprodajne cijene sukladno sklopljenom ugovoru o kupoprodaji nekretnina, obvezan je na plaćanje zakonskih zateznih kamata od dana dospijeća do dana plaćanja.

Općinski načelnik zadržava pravo da odustane od prodaje u svako doba od potpisivanja ugovora o kupoprodaji nekretnina te zadržava pravo da može raskinuti ugovor o kupoprodaji nekretnina kada kupac zakasni s plaćanjem kupoprodajne cijene više od 30 (trideset) dana uz zadržavanje iznosa uplaćene jamčevine.

Općinski načelnik zadržava pravo da poništi javni natječaj i ne izabere najpovoljnijeg ponuditelja, bez posebnog obrazloženja.

VII. Nekretnina će biti predana u posjed kupcu nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine i isplate kupoprodajne cijene u cijelosti, sukladno odredbama ugovora o kupoprodaji nekretnina zajedno sa tabularnom ispravom podobnom za upis vlasništva kupca.

Troškove ovjere kod javnog bilježnika, porez na promet nekretnina i troškove prijenosa vlasništva nad nekretninom snosi kupac.

VIII. Dodatne informacije o javnom natječaju moguće je dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Kalnik na telefon: 048/857-250.

Javni_natjecaj_za_prodaju_nekretnine_k.o._Kalnik

Odluka o raspisivanju natječaja za prodaju nekretnine k.o. Kalnik

Skip to content